Председателят на дясната Европейска народна партия в Европейския парламент, германецът Манфред Вебер, смята за недопустимо да се отлага датата за излизане на Великобритания от Европейския съюз, защото това може да предизвика сътресения на европейските избори, предаде Франс прес.

"Предложението е ясно. Датата е определена. Няма никакво желание за още преговори и промени в споразуменията, които са днес на масата", каза в интервю за АФП водачът на най-голямата група в Европейския парламент.

В Брюксел някои се опасяват, че Лондон ще се опита да забави Брекзита, насрочен за 29 март - два месеца преди европейските избори, отбелязва АФП.

Британските депутати ще гласуват на 15 януари за споразумението за Брекзит, постигнато между Лондон и ЕС. Приемането му обаче е под въпрос, тъй като възражения срещу него имат и привържениците на излизане от ЕС, и еврофилите, посочва АФП.

Германският евродепутат се обяви против каквото и да било отлагане на Брекзит, тъй като в такъв случай Великобритания ще трябва да участва в изборите за европарламент на 26 май.

"Британците не могат да участват в европейските избори. Никой на континента не би могъл да разбере защо британците, които искат да излязат от ЕС, биха участвали в тези избори", продължи Вебер, който е кандидат за председател на следващата Европейска комисия.

Според него кампанията за тези избори ще се сведе до въпроса "да или не на Европа", защото "мнозина екстремисти, и отдясно, и отляво, но основно от дясно, са против идеята да се работи заедно на европейско равнище".

"Ако гласувате за Марин Льо Пен (водачка на френския крайнодесен Национален сбор), ще получите онова, което се случва в Лондон днес: несигурност и неяснота, докато Европа означава сигурност", продължи Вебер.

Страните от ЕС трябва да останат заедно и да разберат, че ние имаме европейски начин на живот, общи правила и ценности, защото в това отношение ние сме единствени в света, каза той.

"Имаме много прост и убедителен аргумент, който могат да използват всички европейски партии: вижте Лондон", добави Вебер и нарече "хаотична" политическата ситуация отвъд Ламанша.