От днес до датата на парламентарните избори - 4 април, остава точно 1 месец. С какви шансове влизат фаворитите за участие в 45-ото Народно събрание? За да получим отговора, събрахме последните изследвания на водещите социологически агенции.

Всички са категорични за първите 4 в подреждането. Според "Галъп", "Тренд", "Алфа Рисърч", "Сова Харис", "Медиана", "Афис" и "Маркет Линкс" с най-висок резултат ще бъдат управляващите от ГЕРБ и "БСП за България", а зад гърба им "Има такъв народ" е с лек превес пред ДПС.

Изключение за рейтинга на сигурния според останалите 5-и по резултат участник в 45-ото НС - "Демократична България", правят от "Медиана" и "Сова Харис". Според тях коалицията около Гристо Иванов и Атанас Атанасов изостава от "Изправи се! Мутри вън!" и заедно с ВМРО е на ръба на 4-процентовата бариера за влизане в парламента.

Именно партията на вицепремиера Красимир Каракачанов е тази, която според социолозите се движи по най-острия ръб на бариерата. Според "Галъп", "Сова Харис" и "Медиана" ВМРО е над чертата, а според "Тренд", "Алфа Рисърч", "Афис" и "Маркет Линкс" очакваните гласове няма да бъдат достатъчни.

Всички са единодушни, че на изборите ще повлияе и пандемията, като нейния ход не може да бъде предвиден. А за резултата от изборите най-съществен въпрос ще е избирателната активност. 

"Галъп": Формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2

Данните са от изследване "лице в лице" с таблети между 22 февруари и 1 март сред 1008 души, по поръчка на БНР и БНТ. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.

Ако изборите бяха днес, формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2. Пет формации изглеждат уверени, а за две кампанията ще е решаваща за мястото им около и над ръба. Това са данните дни преди началото на кампанията.

ГЕРБ и СДС са на първо място с 27,5% от твърдо гласуващите, които са решили за коя от формациите ще гласуват, следвани от БСП с 23,3%.

"Има такъв народ" е с 13,2%, а ДПС е със сходен резултат - с 12,5%.

"Демократична България" е със 6,5%, формацията около Мая Манолова с 4,5% и ВМРО е с 4,2% са близо помежду си и близо около ръба. Изгледите на двете последни формации зависят изцяло от кампанията, която ще направят.

Коалицията Воля-НФСБ е с 2,6%. С 1,3% е "Възраждане", с 1% - АБВ, с 0,8% е формацията на Цветан Цветанов, с 0,6% е "Атака". При всички подобни партии и коалиции не са изключени изненади в крайния резултат. Има и няколко други формации с подкрепа десети от процента.

Снимка: Галъп

53% казват, че ще гласуват твърдо. 18,3% по-скоро ще гласуват, 6,5% по-скоро няма, а 19,8% казват, че твърдо няма да гласуват. Има и малък процент (2,4%) затрудняващи се да отговорят. Повече от една десета от заявяващите, че ще гласуват твърдо, още не са решили за кого.

8,6% от общо възнамеряващите с различна степен на твърдост да гласуват споделят, че коронавирусът би ги отказал, а други 16,1% от потенциално гласуващите са затрудняват да отговорят. Показателите са по-добри в сравнение с времето преди месец, но пък сегашните ръстове в разпространението на вируса сочат и възможна нова тревога в идните дни и седмици. Електоратът на БСП (заради възрастта) и на други опозиционни формации (заради липсата на достатъчно твърдо ядро) изглежда повече повлиян.

В крайна сметка, калкулацията е трудна, но - ако изборите бяха днес - могат да се очакват около 3 милиона гласуващи. Според условния избирателен списък, това е около 45%. Разбира се обаче, ще има и недействителни бюлетини, както и някакъв минимален процент "не подкрепям никого".

"Тренд": Запазва се формулата 5+2 

Социологическото изследване е направено при 1008 ефективни интервюта с респонденти в периода 12 - 19 февруари 2021 г. Изследването е по поръчка на в. "24 часа" и БНТ. 

Сравнението между данните от проучването им през януари и февруари сочи, че дистанцията между първите две партии леко се увеличава в полза на ГЕРБ/СДС, които държат първото място с 28.9% от заявилите, че ще гласуват.

БСП се ползва с подкрепата на 24.1% от гласуващите.

"Има такъв народ" запазва третата си позиция с 12.9% от гласуващите. 

Следвани са плътно от ДПС с 11.1%.

Демократична България е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 6.2% от заявилите, че ще гласуват.

"Изправи се! Мутри вън!" /4,1%/ и ВМРО /3,8%/ са на ръба на парламентарната бариера и за тях предизборната кампания ще бъде от решаващо значение.

Под бариерата към момента остават новосформираната "Патриотична коалиция Воля-НФСБ" (2.6%) и Възраждане (1.1%). Останалите партии и коалиции събират под 1% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

Снимка: Тренд

Малко по-малко от половината българи (47%) декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. Тези, които се колебаят, остават малко над една пета (21%). 23% пък декларират, че няма да гласуват на 4 април.

"Алфа Рисърч": Разликата между ГЕРБ и БСП се увеличава

Националното представително проучване е проведено от Алфа Рисърч и е съфинасирано от Агенцията и БТВ. Анкетирани са 1013 пълнолетни граждани, в периода 26 февруари - 1 март чрез пряко стандартизирано интервю с таблети, което позволява събирането на данните в реално време и регистрирането на най-последните промени в обществените нагласи. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование.

Три дни преди началото на предизборната кампания за 45-oто Народно събрание основните участници влизат в надпреварата със следните стартови позиции:

Статистически значима преднина от пет пункта на ГЕРБ/СДС (28.5%) пред основния електорален конкурент БСП (23.2%).

Оспорвана надпревара между ДПС (12.5%) и Има такъв народ (13.3%) за третото място.

Висока вероятност за шест и дори седем партиен парламент, ако кампанията затвърди и увеличи подкрепата за Демократична България (5.7%), Коалицията на Мая Манолова (4.5%) и ВМРО (3.7%).

Снимка: Алфа Рисърч

Към момента 52.5% от пълнолетните българи заявяват, че със сигурност ще участват в изборите. Налице е лек ръст от 3 на сто спрямо предишното проучване на Алфа Рисърч. Той се дължи на мобилизацията от последните три дни, след оповестяването на голяма част от партийните листи и предизвикания от тях засилен интерес към персоналните двубои. Регистрираната от проучването електорална картина е с най-голяма степен на валидност при запазване на тази избирателна активност, или при участие на около 3 - 3.2 милиона души. Същевременно, 15% от решилите да гласуват все още не са направили своя окончателен избор "за кого" и ще вземат решение в рамките на кампанията. При сближени позиции на редица от партиите, то може да наклони везните в една или друга посока буквално до последния момент. При рязък спад на тази активност обаче (до около 2.5 милиона избиратели), поради влошаване на епидемичната ситуация, е възможно да се стигне до турбулентни преки, или косвени ефекти. Прекият ефект ще се изрази в превръщането на вота в състезание между твърдите ядра и потенциал за сериозно разместване на сегашните електорални пластове. Косвеният - в по-слаба легитимност на излъчения парламент, особено в ситуация на трудно съставяне на управленска коалиция. Към момента не може да се предвиди хода на пандемията, нито психологическите реакции на хората към датата 4-ти април.

"Сова Харис": ГЕРБ е начело по рейтинг

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 26-31 януари 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на вестник "Труд".

Данните от изследването показват, че към настоящия момент съотношението между основните политически сили се запазва. Различното е наличието на два нови политически субекта с възможност за присъствие в следващия парламент. От очертаващата се по-ниска избирателна активност предимство получават трите системни партии: ГЕРБ, БСП и ДПС.

ГЕРБ/СДС - 27,1%
БСП - 24,8%
Има такъв народ - 15,3% 
ДПС - 9,3% 
Изправи се бг. - 4,7% 
ВМРО - 4,4% 
Демократична България - 4,1% 

Снимка: Сова Харис

Данните от проведеното проучване показват, че напълно сигурните, че ще гласуват, са намалели до 40% от избирателите. Това означава, че в момента твърдо решилите да отидат до урните са около 2,2 млн. души. Други 25% (ок. 1,375 млн. души) твърдят, че са в известна степен сигурни, но имат колебания. Ако всички от последната група гласуват, ще се получи активност, близка до тази на последните парламентарни избори през 2017 г. 

"Медиана": 4 сигурни партии в парламента 

Изследването е осъществено в периода 22-26 февруари 2021 г. чрез пряко стандартизирано интервю на с 943 човека (18+ години) и е представително за пълнолетното население на страната. 

ГЕРБ увеличава дистанцията с основния си политически опонент и води с 3.3 % пред БСП. Засега само четири партии могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4 %-ната бариера за влизане в парламента - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС. Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание - Демократична България; "Изправи се! Мутри вън!"; ВМРО и коалицията НФСБ/Воля. Така че, следващият Парламент може да бъде както четирипартиен, така и съставен от осем партии. Това до голяма степен ще зависи от изборната активност, обясняват социолозите от "Медиана".

ГЕРБ/СДС - 27,5%
БСП за България - 24,2% 
Има такъв народ - 15,2%
ДПС - 10,7% 
Изправи се бг. Мутри вън - 5,0% 
Демократична България - 4,2%
ВМРО - 4,0% 
Воля - НФСБ - 3,1%
АБВ - 1,4%
За други партии - 4,7%

Засега декларираната готовност за участие в изборите изглежда изключително висока - 61 % заявяват, че твърдо ще гласуват, а 22 % се колебаят. Това, обаче, са нагласи без да се отчита влиянието и развитието на корона-кризата. Каква част от тези избиратели ще се явят реално пред урните е невъзможно да се предскаже. Същевременно огромна част (приблизително 513 хиляди!) от същите тези "твърди избиратели" заявяват, че все още не са направили окончателно своя избор. Люшването на тези избиратели в една или друга посока може да изстреля всяка партия към върха или да потопи надеждите на останалите.

"Афис": Резултатът от изборите ще зависи от пандемията, а не от политиката

Социологическо изследване на агенция "Афис", финансирано с нейни средства и проведено в периода 12-17 февруари сред 1000 българи.

Четири политически формации се очертават като сигурни и още три като потенциално възможни участници в следващия парламент, според данните. Коалиция "ГЕРБ - СДС" засега запазва лидерската си позиция, следвана от коалицията "БСП за България". На трето място е партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", а четвъртото място е за ДПС. Следват "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!" и ВМРО.

ГЕРБ/СДС - 25,2%
БСП - 22,5% 
Има такъв народ - 14,2% 
ДПС - 11,5% 
ДБ - 5,6% 
Изправи се бг. Мутри вън - 4,1% 
ВМРО - 3,2% 

На въпроса дали ще гласуват 9,8% от анкетираните казват, че няма, а 43,9%, че ще дадат своя глас. При условие, че епидемичната обстановка се промени към момента на вота на 4 април, процентът негласуващи скача на 12,9%, а на тези, които твърдят, че ще гласуват пада на 31,7%.

"Маркет линкс": Между 5 и 7 партии са възможен вариант в НС 

Проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и Маркет ЛИНКС, проведено сред 1019 лица над 18 г. в страната в периода 17 - 24 февруари 2021-ва година по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

ГЕРБ/СДС - 24,6%
БСП за България - 18,9%
"Има такъв народ" - 13%
ДПС - 8,5%
"Демократична България" - 7,6%
"Изправи се.бг" - 3,9%
ВМРО с 2,7%