Изтребител МиГ-29 изчезна от радарите в морето край Шабла. Инцидентът наложи прекратяване на провеждащото се в района военно учение, превърна се в централно новинарско събитие и промени дневния ред в държавата, като наложи и отлагане на редовното заседание на Министерски съвет.

Какво знаем и какво не до този момент?

Малко след полунощ военният самолет МиГ-29 изчезва от радарите по време на тренировка за нощна стрелба едно от най-трудните упражнения. В района са мобилизирани всички възможни спасителни екипи, но пилотът и изтребителят все не са открити. Докато това не се случи, експертите могат да говорят само с предположения. Изказаните до този момент сочат, че МиГ-ът е бил изряден технически и е възможно да се касае за грешка на пилота - опитният майор Валентин Терзиев от авиобазата в Граф Игнатиево. Според служебния премиер Стефан Янев най-вероятно за инцидента е спомогнал проблем с целта за поразяване. Тя е паднала рязко надолу, с което наложила извършване на допълнителна маневра от страна на майор Терзиев. 

В интервю за Dir.bg пък бившият военен министър Красимир Каракачанов повдигна отново въпроса с липсата на условия за оптимална подготовка за пилотите от Военновъздушните ни сили. Сред най-големите проблеми са недостатъчното часове нальот.

19:20 ч.

Военни пилоти: Майор Валентин Терзиев е отличен професионалист

Майор Валентин Терзиев е отличен професионалист, добре подготвен и с право на инструктор, категорични са неговите колеги. Всички единодушно потвърждават, че по време на службата му във ВВС не е имало никакви забележки към работата му и изпълнението на поставените му задачи.

Майор Терзиев е на 47 години и е на военна служба от август 1998 година, завършил е ВВУ "Г.С.Раковски" със специалност летец-пилот във ВВС. Притежава класна специалност "Летец първи клас" и "Първи клас военен пилот" потвърден през 2020 година. Той пилотираше водещият самолет МиГ-29 в групата, която летя по време на военния парад на 6 май тази година.

15:23 ч.
Служебният премиер: Надеждите за нашия воин не са големи
Пилотът изпълнил задача "светеща цел", за която се наложила допълнителна маневра. Той поразил целта, но след това връзката с него изчезнала

Надеждите за намирането на нашия воин не са големи. Открити са вещи и отломки от падналия над Черно море край Шабла МиГ-29. Те ще бъдат изследвани, а издирвателната операция продължава. Това съобщи служебният премиер Стефан Янев, който заедно с министъра на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров дава съвместен брифинг в Пункта за базиране-Варна. "Предвид времето, което е минало от инцидента, и всички налични данни по отношение температурата на водата и течението, независимо колко е здрав човек, надеждите за намирането на нашия пилот не са големи", каза Янев.

13:34 ч.
Майор Валентин Терзиев е изчезналият пилот от падналия МиГ-29
Летецът е пилотирал водача на групата от изтребители МиГ-29 по време на парада на 6 май

47-годишният майор Валентин Димитров Терзиев е пилотът, който изчезна при падане на изтребител МиГ-29 в Черно море по време на учението "Шабла 2021". Той е от 3-а авиационна база "Граф Игнатиево" на длъжност началник на щаб на ескадрила, съобщиха от Министерство на отбраната.

13:20 ч.
Авиоинцидентите на българската армия - от 89 г. до днес
Катастрофата край Шабла не е прецедент

В инциденти с бойна летателна машина живота си за българската армия през годините дадоха 19 пилоти, а 10 бяха ранени. Вижте нещастните случаи от 1989 г. до днес.

12:49 ч.
Военна прокуратура: Работи се по всички версии за инцидента с МиГ-29
Разпитват се свидетели и се преглежда необходимата документация

Екипи от военни следователи, прокурори и полицаи работят по изясняване на причините за инцидента с падналия в морето самолет МиГ-29. Работи се по всички версии. Образувано е досъдебно производство във Военно-окръжна прокуратура - Сливен. Това обяви на извънреден брифинг полковник Христо Тинев, военно-окръжен прокурор на Военна прокуратура - Сливен.

12:22 ч.
Румен Радев с първи коментар за падналия изтребител, познава лично пилота
"Най-важна е съдбата на този прекрасен човек и много добър професионалист", изтъкна президентът

Държавният глава призова за сдържаност и да не се правят спекулации във връзка с инцидента. "Най-важното в момента е съдбата на пилота. Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист. Очаквам в най-скоро време да имаме резултат от спасителната операция", заяви Радев в първия си коментар за падналия МиГ-29 по време на ученията "Шабла 2021".

12:02 ч.
Въпросът с нальота: Защо пилотите от Граф Игнатиево отказваха да се качат на Миг-29?
Недостигът на достатъчно часове за тренировки беше коментиран и от Румен Радев

Липсата на достатъчно часове нальот за пилотите от Военновъздушните ни сили се завръща на дневен ред след инцидента с изтребител Миг-29 по време на учението "Шабла 2021". Най-драстичният начин, по който самите летци изразиха недоволство от недостатъчните часове във въздуха, беше протестът през 2017 г. Тогава пилотите от базата в Граф Игнатиево отказаха да се качат на МиГ-29.

11:16 ч.
Каракачанов пред Dir.bg: Пилотът може да е загубил ориентация, нощните стрелби са най-сложни
Проблемът е, че през последните 20 години българските политици се чесаха по главите и се чудеха дали да поддържат МиГ-29. Когато си скъп на триците и няма пари за летателна годност на самолетите, пилотите имат по-малко нальот

Най-вероятно пилотът е загубил ориентация, тъй като полетът е извършван след полунощ. Това, което е казал министърът, е вярно - че не са подавани сигнали за нередности от пилота. Това заяви пред Dir.bg бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод изчезналия от радарите изтребител МиГ-29 на българските Военновъздушни сили. Инцидентът е станал в морето край Шабла при изпълнение на тренировъчна задача от военните учения "Шабла 2021".

10:49 ч.
В авиацията няма стари и нови машини, има изправни и неизправни
Авиационният експерт и пилот Георги Георгиев заяви, че коментарите за възрастта на падналия МиГ-29 са некоректни

"Некоректни са всички коментари, свързани с възрастта на падналия изтребител от състава на ВВС. В авиацията няма стари и нови машини, има - изправни и неизправни", посочи Георги Георгиев. По думите му полетът се е извършвал по прибори, тъй като е осъществяван в тъмната част на денонощието.

10:22 ч.
Майор от "Граф Игнатиево" е пилотът на падналия в Черно море изтребител
Той е със солиден стаж и е опитен летец, казват колегите му в авиобазата

Опитен летец е пилотирал падналия МиГ-29 в Черно море. Той е със солиден стаж и колегите му в авиобаза "Граф Игнатиево" се молят да е оцелял. Няма констатиран опит от страна на пилота да установи радиовръзка около момента на инцидента.

9:28 ч.
Военният министър: Открита е спасителна жилетка във водата, но без тяло в нея
По думите на Георги Панайотов в спасителната операция са включени всички възможни сили

Открита е спасителна жилетка във водите на Черно море, но не и тяло в нея. Най-важното е, че всичко, с което разполагаме е включено в спасителната операция. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов, след като малко след полунощ изтребител МиГ-29 на българските ВВС е паднал в Черно море.

8:45 ч.
Български МиГ е паднал в Черно море при ученията край Шабла, търсят пилота
Самолетът е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00.45 ч.

Изтребител МиГ на българските Военновъздушни сили е паднал в морето край Шабла при изпълнение на тренировъчна задача по време на военните учения "Шабла 2021". Самолетът е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00.45 ч., съобщиха от Министерство на отбраната. Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.