Открита е спасителна жилетка във водите на Черно море, но не и тяло в нея. Най-важното е, че всичко, с което разполагаме е включено в спасителната операция. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов, след като малко след полунощ изтребител МиГ-29 на българските ВВС е паднал в Черно море, цитиран от bTV и Нова телевизия.

По думите му, не е имало индикации за проблем преди инцидента. Изтребителят е изчезнал внезапно от радарите. Пилотът е бил един и не се е опитал да установи радиовръзка по времето на инцидента. Военният министър бе категоричен, че той е бил опитен, но все още се очаква информация за броя на летателните му часове.

Военният министър допълни, че към момента не е ясно дали пилотът е успял да катапултира. 

Изтребителят е изпълнявал задача по времето на учението "Шабла 2021" - стрелял е по цел. Самолетът е бил сам, каза още Панайотов.

В района на инцидента има хеликоптери, дрон, две фрегати и миночистач, на който има уред за измерване на дълбочината, с който се търсят останки от машината. Все още обаче не е локализиран изтребителят. 

Георги Панайотов каза още, че изчезналият МиГ-29 е от последните изтребители, доставени в България в края на 80-те - 1988 или 1989 година, което означава, че жизненият му цикъл би трябвало да изтече след 8-9 години.

"Машините се поддържат, не трябва да се правят спекулации, в резултат на какво се е случил инцидентът. В момента тече разследване, търси се машината и тя има черна кутия, както търговските самолети. Когато намерим всичко това, ще имаме повеч информация. На този етап всичко е възможно", призова военният министър.

От правителствената пресслужба междувременно съобщиха, че премиерът Стефан Янев също пътува към Шабла. Заседанието на Министерски съвет, което трябваше да се проведе днес, е отложено за утре.