Военният пилот майор Валентин Терзиев, който от снощи се издирва във водите на Черно море след катастрофа с управлявания от него изтребител МиГ-29, е отличен професионалист, добре подготвен и с право на инструктор, категорични са неговите колеги, на които се позова БТА. Всички единодушно потвърждават, че по време на службата му във ВВС не е имало никакви забележки към работата му и изпълнението на поставените му задачи.

Майор Терзиев е на 47 години и е на военна служба от август 1998 година, завършил е ВВУ "Г.С.Раковски" със специалност летец-пилот във ВВС. Притежава класна специалност "Летец първи клас" и "Първи клас военен пилот" потвърден през 2020 година. Целият му стаж е в Трета изтребителна авиобаза - Граф Игнатиево, като последно заема длъжността началник щаб на ескадрила.

Награждаван е многократно от Министъра на отбраната, Началника на отбраната, командира на ВВС и командира на Авиобазата с предметни награди и грамоти. Той пилотираше водещият самолет МиГ-29 в групата, която летя по време на военния парад на 6 май тази година.

М-р Терзиев е летял на L-39, МиГ-21 до 2015 година, а след това на МиГ-29.