Военният съд в Сливен е отменил постановлението на Военно-окръжната прокуратура, с което разследването за смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев беше прекратено, съобщи правният сайт "Лекс". 

За решението на военните обвинители стана ясно в средата на септември т.г. от доклада за три месеца от встъпването в длъжност на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Подполковник Терзиев загина в нощта на 9 юни 2021 г., след като неговият изтребител МиГ-29 се разби в морето край Шабла по време на тренировъчна стрелба.

Повече от година след инцидента - през ноември 2022 г. - Военната прокуратура в София обвини полковник от армията за причиняване на смърт по непредпазливост и тежки вредни последици за Министерството на отбраната на стойност 9 млн. лева по време на тактически учения.

Според прокуратурата полковник Методи Орлов поради немарливо изпълнение по време на стрелбите в рамките на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет и поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, полковникът не е забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на Терзиев. Стрелбата е била от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

Пак според прокуратурата полковникът не е изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не е взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост се е стигнало до разрушаване на самолета МиГ-29, чиято стойност е 9 032 587,09 лева.

Постановлението на Военно-окръжната прокуратура за прекратяване на разследването не беше публикувано, но по неофициална информация в него се казва, че пилотът не е контролирал параметрите на полета, защото е бил концентриран в мишената. Заради положението на самолета - дясното полукрило е било почти вертикално към земята, маневрата за излизане от атака буквално е забила самолета в морето. Освен това се казвало, че във всеки един момент до 924 м пилотът е можел да избегне удара с морската повърхност.

Семейството на загиналия пилот обаче е обжалвало постановлението за прекратяване и през октомври то е било отменено от състав на Военния съд в Сливен с докладчик полк. Воля Кънев. Определението също не е публикувано, но пък е протестирано от прокуратурата пред Военно-апелативния съд, който е върнал делото в Сливен, заради пропуски при администрирането му. От определението на въззивната инстанция става ясно, че според съда в Сливен разследването трябва да продължи.

Очаква се решението на военноапелативните магистрати.