Опитен летец е пилотирал падналия МиГ-29 в Черно море. Той е със солиден стаж и колегите му в авиобаза "Граф Игнатиево" се молят да е оцелял, съобщи "24 часа".

Изтребителят изчезна в 0.45 часа по време на изпълнение на самостоятелна задача в рамките на учението "Шабла 2021". Военният министър Георги Панайотов съобщи, че хеликоптери, дрон, две фрегати и миночистач са включени в издирвателната операция в Черно море край Шабла.

"Няма констатиран опит от страна на пилота да установи радиовръзка около момента на инцидента. Тече разследване в момента, събират се факти", каза служебният министър на отбраната.

По думите на Георги Панайотов, районът, в който е паднал самолетът МиГ-29, е локализиран. Там се намират корабите и хеликоптерите, които провеждат операцията по търсене и спасяване. Точното местонахождение на самата машина все още не е установено, но районът е установен със сигурност. Скоро ще бъде локализирана и самата машина.

До момента в морето е открита спасителна жилетка, но без тяло в нея. Не е ясно и дали пилотът е успял да катапултира. Пред БНР командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов коментира, че не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

Според военни от "Граф Игнатиево" летецът е майор и неведнъж е доказвал своя професионализъм в небето.

"Много е тежко, дано да има шанс да е жив и да го открият час по-сскоро", молят се в авиобазата.

Според колегите на изчезналия пилот, в момента е нужно да се извършат необходимите процедури. Притесняват се обаче някой да не прави политика от случая и се опасяват да не започне хвърляне на вина върху невинни, като командир на авиобаза, командващ ВВС или негов заместник.

"Има ли значение с колко изтребителя МиГ-29 оставаме? Преди бяха 15, след този инцидент са 14. Половината от тях не летят", казват хора от авиобазата.