Военен, обвинен за смъртта на пилота Валентин Терзиев, е назначен на по-висока длъжност в нова служба, докато тече разследването. Това съобщи Димитрина Попова - съпруга на пилота, който загина след като се разби със самолета си край Шабла при мащабно учение през 2021 г. 

Новината идва ден след като Военно-апелативният съд нареди разследването за смъртта на пилота да бъде възобновено. Преди това военната прокуратурата го прекрати и не откри виновни. 

Майор Валентин Терзиев загина в нощта срещу 9 юни 2021 г. в морето край Шабла по време на нощно учение. Тогава изтребителят му МиГ-29 се разби в морето, след като порази пусната мишена, която обаче е била прекалено ниско.

За смъртта му бяха обвинени двама души - полк. Методи Орлов, отговорен за стрелбите по време на учението, и полк. Юрий Луканов - заместник-началник на Щаба на ВВС по операциите. Двамата бяха обвинени за причиняване на смърт при немарливо изпълнение на занятие (чл. 123, ал. 1 от НК), за което наказанието е от 1 до 6 години затвор, както и за престъпление по служба по непредпазливост (чл. 387, ал. 4 от НК), което се наказва с до 5 години затвор.

През есента на миналата година обаче прокуратурата сне обвиненията и прекрати разследването, а след това Военният съд в Сливен отмени постановлението, което прокуратурата протестира. Сега военните магистрати прецениха, че то трябва да продължи, тъй като прекратяването на разследването е било необосновано и преждевременно.

От началото на 2023 г. полковник Луканов е назначен за командир на Базата за командване, управление и наблюдение на Военновъздушните сили.

"Въпреки допуснатите грешки в ръководството Юрий Луканов е повишен като длъжност, не като чин. За мен е необяснимо, необяснимо е и за хората, които ми подадоха информацията. Въпреки това всички са възмутени", каза Димитрина Попова. 

По думите ѝ вината за инцидента се прехвърля върху покойния пилот, който няма как да се защити. "По принцип не е редно да изнасям факти от разследването, но това е неоспорим факт след разчитането на черната кутия - пилотът няма нито една грешка по време на целия полет", заяви Попова пред bTV.

Вдовицата на Валентин Терзиев смята, че липсата на достатъчно часове летателна подготовка трябва да бъде разследвана като причина за трагедията. "Те изобщо нямат полети. Често съм си мислила, че аз и синът ми имаме много повече, отколкото те. Говоря като граждански полети, но полетът си е полет. А до момента прокуратурата повдига обвинение само на две лица", каза още Попова.

Според нея отговорните за смъртта на Валентин Терзиев са много повече.