Петима са задържаните за участие в престъпно сдружение за трафик и разпространение на наркотични вещества на територията на страната. На трима вече са повдигнати обвинения и им е наложена мярка за неотклонение "задържане по стража". Други двама все още се издирват и се установява тяхната съпричастност към престъпната групировка. Това съобщи на брифинг днес окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, цитиран от БТА.

Лидерът (35 г.) на престъпното сдружение е от Бургас. За "сделките" е пътувал до различни точки в страната със съпругата си и двегодишното им дете. В колата, с която са пътували, са били пренасяни наркотици.

"Съпругата му и детето са присъствали и в близост до срещите. Използвал ги е за алиби при евентуална проверка", заяви Ради Пенев, началник отдел на ГДБОП-Бургас.

Снимка: МВР

Специализираната полицейска операция е проведена на 6 юни т.г от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-Бургас.

"Касае се за престъпна дейност, обхващаща територията на четири населени места - София, Стара Загора, Варна и Бургас. Неутрализирано е престъпно сдружение по смисъла на член 321 ал.6 от Наказателния кодекс (НК), което се е сговорило предварително да извършва престъпления в страната, в частност да държи с цел разпространение и да разпространява високо рискови наркотични вещества. В случая става въпрос за 2,300 кг метаамфетамин, над 12 кг. коноп и 30 гр. кокаин. По цени на съдопроизводството общата стойност на задържаното количество е около 400 000 лева, на свободния пазар цената е многократно по-висока", каза Чинев.

Снимка: МВР

"Проведохме доста успешна и сложна операция. Изискваше се да бъдат координирани действията на служителите на ГДБОП едновременно на няколко места - в Стара Загора, Варна и Бургас", заяви старши комисар Боян Раев, заместник-директор на ГДБОП.

Снимка: МВР

Служители под прикритие са извършили предварителни договорки за срещи, при които от Стара Загора да се закупи 2,300 кг метаамфетамин, във Варна -10 кг марихуана.

Лицата се наблюдавани от началото на годината. Комуникацията между тях е протичала изцяло чрез мобилни приложения. Осъществявали са лични контакти на територията на различни градове. Често са сменяли локациите, за да не оставят следи.

Само един от задържаните е осъждан. За тайници за укритие на дрогата е ползвана дупка до дома на единия от задържаните, както и стар автомобил "Ауди", паркиран на публично място.

Снимка: МВР

Освен повдигнатото обвинение на тримата по чл. 321 ал. 6 от НК, на задържаните в различно съучастие са повдигнати обвинения и за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества - по чл. 354 ал 2. от НК.

Групата се е снабдявала с наркотиците от различни места в България. Една част, по оперативни данни, са влизали у нас от страни от Европейския съюз.