Пловдивският окръжен съд разпореди постоянен арест за Иво Даскалов с прякор Иво Лудия, заради повдигнатото му ново обвинение - отвличане, свързано с разследването срещу арестуваните полицаи от Трето РПУ в Пловдив.

Иво Даскалов стана известен като причинител на тежката катастрофа на Околовръстното шосе по Великден, при която загинаха трима души. Тогава Апелативният съд реши да го освободи под гаранция от 20 000 лв.

Вчера Даскалов е арестуван повторно и обвинен в отвличане в съучастие с полицейския служител Атанас Качаков - един от задържаните при акцията на Вътрешна сигурност в Трето РПУ в Пловдив. На 19 май в града бяха арестувани полицаи и мъже от криминалния контигент, след което началникът на областното полицейско управление старши комисар Йордан Рогачев излезе в болнични. Сред разследваните при акцията нелегални прояви беше и отвличане, придружено с изтезания на млад мъж.

Според събраните доказателства по новото обвенение, Иво Лудия е бил съучастник в отвличането на криминално проявения Фарук Манаф, който пък е свързан с разследването срещу бившия шеф на полицейското управление Самуил Хаджиев и неговият подчинен - полицаят Атанас Качаков.  

Наркозависимият мъж е бил отвлечен и изтезаван, за да разкрие подробности за трафика на наркотици. Престъплението е извършено с участието на действащи полицаи и двама цивилни, криминално проявени, сочи обвинението. Съдът прецени, че наличните доказателства обосновават достатъчно версията, че Иво Лудия е бил един от тях.

При по лека мярка, има опасност той да попречи на разследването и да извърши друго престъпление, сочат мотивите на съдебния състав.

Днешното съдебно заседание се проведе без присъствието на журналисти. На 1 юли Иво Даскалов може да обжалва задържането си пред Апелативен съд - Пловдив.

По новото обвинение Иво Даскалов може да получи до 20 години затвор или доживотна присъда.