Апелативният съд в Пловдив отложи с два часа заседанието си по делото срещу постоянното задържане на директора на едно от полицейските управления в града Самуил Хаджиев и полицаят Атанас Качаков. Те са в ареста след проведената миналата седмица акция на прокуратурата и "Вътрешна сигурност" на МВР.

Отлагането беше поискано от защитата, за да могат адвокатите да се запознаят с повдигнато ново обвинение срещу Хаджиев - за укриване на доказателствени записи от видеокамери на Околовръстното шосе на 2 май, когато 46-годишният Иво Даскалов - Лудия предизвика тежка катастрофа, при която загинаха трима души.

Според обвинителния акт на прокуратурата, в качеството полицейски шеф на 10 май, Хаджиев е разпоредил на полицейски служител от сектор "Криминална полиция" към 3 РУ - Пловдив, да изземе флаш памет и да му предаде всички видеозаписи от видеокамери на автомивка и автосалон на Околовръстното шосе, свързани с жестоката катастрофата, като след това е взел и укрил флаш паметта с тези записи и същите не са били приобщени към образуваното досъдебно производство срещу подсъдимия Иво Даскалов.

Обвиняемият Симеон Хаджиев е с взета мярка за неотклонение "задържане под стража", наложена от Окръжен съд - Пловдив по други повдигнати обвинения от Окръжна прокуратура - Пловдив.

Срещу арестувания директор на Трето РПУ има още две обвинения - за оказване на влияние върху подчинена дознателка, за да бъде претърсена базата на пловдивска фирма, без да има основание за това, както и за неспазване на мерките за съхранение на боеприпаси.

Обвинението срещу другия полицай Атанас Качаков и двамата цивилни Симеон Иванов и Даниел Димитров е за отвличане и побой на дилър на наркотици. Последните двама са в ареста като съучастници на действията на Качаков. Те също обжалват решението на пловдивския окръжен съд за постоянното им задържане.

Според прокуратурата полицейският началник Самуил Хаджииев със своя подчинен са се приготвяли да присвоят 500 кг марихуана от производител, разполагащ с необходимите разрешителни, като двамата са отишли в склада му, който е извън територията на управлението, с личните си автомобили.

В събота Окръжният съд прие, че въз основа на събраните до момента доказателства не е налице участие на Хаджиев и Качаков в опит за кражба. Пак тогава адвокатът на Хаджиев Димитър Марковски заяви, че при посещението на склада в асеновградското село Болярци е бил и директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Йордан Рогачев.

Рогачев от десетина дни е в болнични, а вчера беше извикан на разпит.