Служители на Федералната криминална служба са извършили обиск в апартамент на 19-годишен мъж от Хайлброн във връзка със скандала с кражбата и изтичането на данни на германски политици и известни личности, съобщава националният ежедневник Die Welt, като се позовава на доклад от телевизионния канал ARD и радио RBB, цитирани от "Фокус".

19-годишният Ян Шюрлайн работи в ИТ-сектора. Той е бил "разпитван няколко часа" от  представителите на правоохранителните органи. Длъжностни лица от Федералната криминална полицейска служба са извършили обиска още в неделя сутринта - проверени са помещенията в дома му и дори битовите му отпадъци. В резултат властите са конфискували техническо оборудване. Предполага се, че младият мъж е контактувал с хакера, отговорен за кражбата на данни.

Според радио Ер Бе Бе Шюрлайн обявил в Туитър, че е общувал с потребител, наречен "0рбит", който е заподозрян, че е извършил кибератаката чрез профил в тази социална мрежа, който вече е закрит. Младежът публикувал в Туитър снимка на свой онлайн разговор на 4 януари с "0рбит", който му съобщава, че ще унищожи своите компютърни устройства. Шюрлайн казал пред журналисти, че сътрудничи на полицията.

Кражбата на лични данни на стотици германски политици и знаменитости стана публично достояние в петък. Връзките към записите бяха разпространени чрез профил в "Туитър", който бе спрян почти незабавно. Жертвите на кражбата са станали представители на всички партии в Бундестага, с изключение на "Алтернатива за Германия".  Това изглежда е едно от най-големите изтичания на данни в историята на Германия, отбелязва Ройтерс.

След инцидента от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) настояха за отговори от федералния министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер (ХСС). Той трябва бързо и точно да обясни "кои власти и кога са разбрали за атаката, и как са реагирали след нея", подчерта генералният секретар на ГСДП Ларс Клингбайл.

"Това трябва да е приоритет за Зеехофер. Става въпрос за защитата на нашата демокрация", допълни социалдемократът.

На свой ред Зеехофер обеща отговори за мащабната кражба на данни на водещи политици и известни публични личности най-късно до средата на следващата седмица.