Все още не е известен истинският размер на щетите, причинени от изтичането на лични данни след хакерската атака, засегнала политическите върхове в Германия. Федералният министър на правосъдието Катарина Барлей обаче бе категорична, че това е "изключително тежка хакерска атака".

"Хакерите целят да разклатят доверието в нашата демокрация и нейните институции", каза Катарина Барлей, цитирана от DW. Тя настоя за бързо разкриване на извършителите на атаката, както и за изясняване на евентуалните политически мотиви за нея.

От хакерската атака са засегнати политици от всички представени в Бундестага партии с изключение на "Алтернатива за Германия".

Радио Берлин Бранденбург (rbb) беше първата медия, която информира за масовото публикуване на лични данни от смартфони, частни чатове, адреси на политици, както и на вътрешнопартийни документи. Данните са публикувани в акаунт в Туитър, който дълго време е останал неоткрит.

Кои са засегнати и с какво

Все още не е ясно кой носи отговорността за хакерската атака и с каква цел са публикувани данните в интернет. Подборът на публикуваните документи изглежда хаотичен и по-скоро случаен. Сред публикуваните данни има номера на мобилни телефони, но и кандидатури от партийни конгреси, изтъква Йенс Турау в DW.

Фракциите в Бундестага вземат насериозно хакерската атака. Още в четвъртък вечерта партиите започнаха да проверяват ситуацията.

Вестник "Билд" пише, че са публикувани са един факс-номер, един мейл-адрес и много писма от и до канцлера Ангела Меркел. Засега не е ясно колко чувствителни са тези данни. Говори се, че сред публикуваните данни има и информации за кредитните карти на някои политици. Според вестник "Билд", хакерите са успели да попаднат на много чувствителни данни при председателя на Зелените Роберт Хабек, генералния секретар на ГСДП Ларс Клингбайл и бившия председател на ГСДП Зигмар Габриел.

Говорител на правителството заяви, че не са изнесени чувствителни данни от кабинета на канцлера. Засегнати са депутати от местните парламенти, евродепутати и депутати от Бундестага, каза Мартина Фийц, цитирана от БиБиСи (BBC). Тя добави, че правителството все още не е сигурно, че данните са били откраднати от хакери. Възможно е извършителят да е имал достъп до чувствителни данни.

Според rbb, собственикът на акаунта, от който са разпространени данните чрез Туитър, описвал себе си с понятия от рода на "проверяващ сигурността", "артист" и "шегаджия". Той твърди, че се намирал в Хамбург. Изтеклите информации са били разпространени още преди Коледа в един вид предколеден календар, но са били открити едва в четвъртък вечерта.

Кой стои зад атаката

Непосредственото подозрение пада върху десни групи в Германия, както и върху Русия. Германският анализатор по киберсигурност Свен Херпиг заяви, цитиран от БиБиСи, че Русия е заподозряна, първо поради използвания метод, но и защото Германия е изправена пред четири пъти държавни избори през 2019 г., избори за Европейски парламент.

Експертът подчертава факта, че нито един от крайнодесните политици не е засегнат от атаката, а нейна мишена са били  именно личности, които са ги критикували.

Преди Русия е била обвинявана за кибератаки в Германия. За отговорни за атаката през 2017 г. срещу федералното министерство на външните работи бе спомената групата за кибершпионаж APT28, известна още като Fancy Bear, Sofacy или Tsar Team. Според западните тайни служби и повечето експерти по сигурността, тази група е тясно свързана с Русия.