Държавната агенция "Национална сигурност" проверява документи, свързани със строителството на българо-гръцката газова връзка. Инспекцията е започнала миналата седмица, предаде БНР като се позова на собственици източници. От агенцията не потвърдиха тази информация, но и не я отрекоха.

От БЕХ бяха лаконични, като заявиха, че  извънредна проверка, извън регулярните и по сигнал, в холдинга към момента няма. "Български Енергиен Холдинг" ЕАД винаги е работил и съдействал на проверяващите държавни институции, предоставяйки им необходимата информация, пише в съобщението на БЕХ.

За първи път ДАНС са влезли на 23 юни, сряда, когато са изискали информация за определени сделки. Вчера и днес агенти на ДАНС отново работят в БЕХ, но този път проверяват спокойно сигурността на служебната информация, която се съхранява в холдинга. Проверката е сигнала на Румен Петков за строителството на газовата връзка с Гърция до вътрешния министър Бойко Рашков, който е изпратен в агенцията, твърдят източници пред "24 часа"

На 18 юни бе оповестено, че председателят на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков с писмо до министър Бойко Рашков, с което го сигнализира, че имало нарушения при строителството, били извадени от проекта две автоматични газорегулиращи станции, както и за закъснението на проекта.

След подаването на сигнала от Румен Петков, от проектната компания "Ай Си Джи Би" АД заявиха, че са готови да окажат  пълно съдействие на съответните държави органи във връзка с провеждането на проверка и ще предоставят своевременно всяка поискана информация и документация по осъществяването на проекта IGB. Дейността на проектната компания по управление на проекта се осъществява в синхрон с българското и европейското законодателство и отговаря на най-високите стандарти, заявиха още от компанията.