Около 200 броя капсул-детонатори и 5 кг пресовки взривно вещество "скаленит" е имало в дома на бившия военен Никола Паунов /76 г./, който предизвика пожар в Дупница. Сигналът за пожара е постъпил снощи около 23,25 часа, в спомагателна постройка към имота на ул. "Жива вода" в Дупница.

Огънят и взривилите се боеприпаси са унищожили лека постройка, 2 кубика дърва, инструменти и машини, спасени от опожаряване са три сгради. При първоначалния оглед на място са открити 2 торби с боеприпаси.

По разпореждане на началника на РУ Дупница Борислав Динев снощи огледът е бил преустановен, тъй като е имало опасност за служителите на полицията. Действията са продължили днес сутринта, пристигнали на място са и служители на СОБТ. При повторния оглед е установено наличието на 200 броя капсул-детонатори и 5 кг пресовки с надпис "скаленит". Живеещите в непосредствена близост са били евакуирани, а районът е бил отцепен.

76-годишният Никола Паунов е бивш военен, който до 1982 година е работил в армията, в поделението в с. Самораново, община Дупница, а след това е работил като "бомбаджия" в мини "Бобов дол". Предстои да бъде установено от къде той се е сдобил с незаконните взривни вещества.

За незаконно притежание на взривове законът предвижда ефективна присъда лишаване от свобода. Снощи бившият военен е бил настанен в болница, след получени обгазяване и леки обгаряния. Днес той е задържан за срок от 24 часа.