Поред трус разлюля Албания. Земетресение с магнитуд 4,2 по Рихтер е регистрирано на 35 километра Северозападно от Тирана малко след 7 часа местно време тази сутрин, показват данните на Европейският средиземноморски сеизмологичен център.

Епицентърът е бил в Адриатическо море. За момента няма данни за пострадали и нанесени щети.

В 23.55 часа в събота също бе регистрирано земетресение с магнитуд 4.2 по скалата на Рихтер. Епицентърът е бил на 23 километра от Дуръс на дълбочина от 10 километра.

И този трус предизвика ужас сред гражданите на Дуръс, които по най-бързия начин напуснаха домовете си, предаде "Фокус".

Трусът е бил усетен слабо и от жителите на западна Македония.

Земетресението с магнитуд 6,4, най-смъртоносното в Албания, стана в ранните сутрешни часове във вторник с епицентър леко на запад от столицата Тирана. Стотици вторични трусове, някои с магнитуд над 5,0, разтърсиха вече повредените сгради и изплашиха допълнително жителите. Премиерът Еди Рама каза, че предварителните данни показват, че над 1465 сгради в столицата Тирана и около 900 в близкия Дуръс са били сериозно повредени от труса. 51 души са жертвите и около 2000 души са ранени. Повечето жертви са от крайбрежния град Дуръс и близкия град Тумане.

В Дуръс в събота президентът Илир Мета, премиерът Еди Рама и стотици жители присъстваха на погребението на девет членове на голямо семейство, които бяха убити при срутването на четириетажна къща. Един младеж от фамилията е оцелял и е изпратен в Италия за лечение.

Предварителните данни показват, че бедствието е оставило най-малко четири хиляди души без дом. Около 2 500 души от повредени домове са приютени в хотели, а други са отишли в съседно Косово или са се преместили в източните райони на Албания. Премиерът обеща, че до следващата година всички бездомни ще бъдат в "по-здрави домове".

Недоброто строителството и корупцията в албанската строителна индустрия са обвинени за голяма част от щетите. Съставен е законопроект, който ще предвиди присъди за всички инвеститори, архитекти и надзорни органи от 7 до 15 години затвор за нарушаване на строителните норми.

Правителството създаде фонд за обезщетяване на семействата на загиналите, като всяко семейство ще получи по един милион леки (почти 9 000 долара). Това включва и специални пенсии за възрастни хора и стипендии за деца. Правителствените и частните призиви за дарения са събрали около 15 милиона евро (около 16,5 милиона долара) за три дни.

Поп звезди от албански произход, включително певиците Дуа Липа, Рита Ора и Биби Рекса, отправиха апели в социалните медии. Рита Ора каза, че ще помогне за изграждането на дом за бездомно семейство и "пряко помага на тези семейства, доколкото може!"