Сблъсъкът в Словакия между влака "Евросити" (Eurocity) и автобус, при който загинаха седем души, най-вероятно е причинен от човешка грешка, каза словашкият транспотен министър Йозеф Раж, цитиран от Асошиейтед Прес.

Около 200 души са пътували във влака "Евросити" (Eurocity) от чешката столица Прага, когато малко след 17:00 ч. (15:00 ч. по Гринуич) композицията се удря с автобуса при словашкия град Нове Замки, съобщиха полицията и словашката национална железопътна компания ЖССК.

Локомотивът на влака се е запалил в резултат на катастрофата, а автобусът е понесъл сериозни щети, като се е разцепил на две.

Всички загинали са били в автобуса.

Министърът заяви, че заради проливните дъждове в района са били затворени всички железопътни трасета.

Предварителните резултати от разследването показват, че не са допуснати технически или системни грешки, каза Раж. "Вероятно става въпрос за индивидуална човешка грешка, която е довела до появата на влака на трасе, където не е трябвало да бъде", каза той.

Петима ранени от автобуса бяха транспортирани до болници в близките градове. Местната болница беше затворена вчера заради наводненията от проливните дъждове през нощта.