Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер е регистрирано близо до албанския град Дуръс в 14:45 местно време (15:45 българско време), показва справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC), предава БТА.

Трусът е бил с епицентър на 24 км северно от град Дуръс и 42 км северозападно от столицата Тирана, в Адриатическо море. Дълбочината на труса е била 10 км под земната повърхност.

Все още няма данни за щетите или пострадалите в следствие на този трус.

Припомняме, че преди ден трус със сила 6,4 по Рихтер причини разрушения на сгради в град Дуръс. Жертвите от земетресението вече са над 25 души, а пострадалите са над 650, като 20 души се водят за изчезнали.

Трусът с магнитуд 6,4, станал вчера преди зазоряване, е най-мощният за последните няколко десетилетия в балканската страна.

Стотици хора, чиито домове бяха разрушени, прекараха нощта в палатки с одеяла и топли дрехи на градския стадион.

Времето не е студено за сезона, но днес и утре се очаква да вали и временният подслон ще стане още по-неудобен.

Междувременно албанският президент Илир Мета отмени традиционния прием по повод утрешния държавен празник Ден на албанското знаме заради разрушителното земетресение в страната, предаде Танюг, позовавайки се на албанската телевизия Топ ченъл.

На извънредно заседание на правителството тази сутрин премиерът Еди Рама каза, че заради катастрофалното земетресение 28 ноември не може да бъде празник, а ще е ден на националната солидарност.