Инцидентните в планината продължават. Днес лавина едва не затрупа 25-годишен сноубордист в един от улеите до хижа "Дамяница" в Пирин. Първоначално дори имаше информация, че това се е случило.

Младият мъж не е пострадал сериозно, но е потърсил помощ от Планинската спасителна служба (ПСС), тъй като не е могъл да се освободи сам от падналата снежна маса, предаде Нова телевизия.

Той карал сноуборд на обозначената писта, но излязъл извън нея и попаднал в труден район. След проведена операция сноубордистът е изваден и се спуска надолу заедно със спасителите.

Спасителите обаче предупредиха, че опасността от лавини е изключително висока. Само днес това е била третата лавина, съобщиха от ПСС в Банско пред bTV. 

След като беше спасен, самият сноубордист разказа пред телевизията, че е излязъл от очертанията и се изплашил, когато видял падналата лавина. Обадил се на приятелите му и те подали сигнал до ПСС. Били трима, но само той излязъл извън знаците. Призна, че е подценил ситуацията, но увери, че има застраховка.

Кадър от bTV

Директор на ПСС Емил Нешев призова хората, които излизат в планината, да бъдат подготвени, да събират информация предварително, когато тръгват и предприемат някакви маршрути. Вижте какво съветват на сайта на службата специално за лавините.

От началото на годината това е поредна операция, при която спасители помагат на закъсали туристи в планината при много тежки метеорологични условия. Много трудно беше свалено тялото на 45-годишния дисководещ от Варна Тодор Желязков, който почина при падане от 300 метра под връх Жълтец в Стара планина.