Шофьорът, който загина, е Петко Викторов Петров от Видин, на 40 години. 
Според специалисти живущите трябва да пренощуват на друго място, защото съществува опасност сградата да поддаде. По всяка вероятност спирачната система на ТИР-а е отказала още при кюстендилското село Жиленци, което се намира на около 2 км от града.
Кметът на Кюстендил Петър Паунов издава заповед, с която обявява жилищната сграда, в която се вряза ТИР, за необитаема. Семействата от сградата ще бъдат настанени в общински жилища.
Петър Паунов, който бе на мястото на инцидента, заяви, че по отношение на пътя всичко, което е било по силите на Областно пътно управление, като предпазни мерки е направено. Изградена е предпазна дига от пясък. На повече от километър от кръстовището са поставени и големи предупредителни знаци. Разчиства се мястото на разрушената колона, за да могат специалистите от „Гражданска защита” да поставят метални подпори.
ТИР-ът ще бъде изваден по светло, когато ще се направи и оглед на сградата, за да се установят и разрушенията. По данни на очевидци още при кюстендилското село Жиленци, което се намира на 2 км от мястото на инцидента, шофьорът е подавал звукови сигнали и се движил с по-голяма скорост.
Това е 13-ият фатален сблъсък на кооперацията с ТИР-ове.
Пътната отсечка от разклона за „Върташево” до Новия траурен парк е затворена заради катастрофата.