Планински спасители са намерили заблудилата се в планината руска туристка. Тя се оказа 29-годишна журналистка от Москва. Не дала смислено обяснение защо е тръгнала сама на поход, при това леко облечена, разказаха спасителите й. 

Цяла нощ отрядите от Дупница и Благоевград търсиха чужденката в Рила. Открили я в района на горните извори на река Друшлявица, в подножието на Додов връх,  на около 2400 м надморска височина.

Сигналът за изчезналата жена е подаден снощи към 18.30 часа. Рускинята предприела поход от Рилските езера към Рилския манастир. Заседнала в клек и успяла да сигнализира за инцидента. Сама се усетила, че е объркала пътя и се обадила веднага на тел. 112. Оказало се, че се намира в района на Додов връх. Жената е без наранявания. Планинските спасители успяват да стигнат до нея към 22 часа. 

В операцията са участвали 17 планински спасители. Издирването протекло при изключително тежки условия - застудяване, мъгла и дъжд и слизането от планината станало към 5 сутринта, когато е приключила и цялата акция. 

"Изгубената в Рила туристка беше на много труднодостъпно място, наложи се да се изкачим почти до Додов връх и от там да се спуснем към нея, разказа по Радио "Фокус"- Кюстендил Божидар Джокин. Той е планински спасител към отряда в Дупница. По думите му акцията е започнала снощи след подаден сигнал от страна на дежурния в централата на ПСС.

"Тя не можеше да ни обясни къде точно се намира. Цялата информация от нея беше, че е тръгнала от някакво широко място, след това е слязла на някакво тясно и стръмно място с река. Сформирахме екип от Дупница, срещнахме се с колегите от Благоевград при Рилски манастир и поехме по тежката пътека по дългия рид", каза Божидар Джокин.

По думите му в акцията са участвали 11 спасители от Дупница и 6 спасители от Благоевград. Екипът е открил жената около 22.15 часа.

"Беше на много трудно достъпно място. На нас ни се наложи да се изкачим почти до Додов връх и от там да се спуснем към нея. Беше мокро, мъгла, валеше дъжд, а на места прехвърчаха и снежинки. Към това се прибавя и тъмнината", каза Божидар Джокин.

По думите му туристката е открита на около 2 300 м надморска височина. Жената е била мокра, премръзнала.

"Беше зле облечена, нямаше хубави обувки. Дадохме ѝ сухи дрехи, шапка, ръкавици. Свалянето беше доста трудно, пътеката беше хлъзгава. Към 3.30 часа сутринта бяхме в Рилския манастир", каза Божидар Джокин.

Московската журналистка няма травми, била е уплашена.