Ръководителят на строителния надзор на обекта, чийто изкоп срути стената на съседна триетажна къща и остави 5 души без дом в Пловдив, е задържан, съобщиха от полицията в града под тепетата.

Инцидентът по чудо се размина без жертви и пострадали хора. Сигналът бе получен вчера в оперативния център на пожарната около 17 часа. При изкопните работи за строежа на нова кооперация тухлената стена на първия етаж на съседната къща поддава и се срутва в съседния строителен обект. Това става минути, след като работниците, направили изкопа, си тръгват. След това за секунди пада цялата външна стена на триетажния дом на Димитър и Стефка Будакови на ул. "Ниш". По това време в къщата били само Стефка Будакова и по-малкият й син, който бързо я извикал и напуснали сградата.

Семейството обаче остава без дом, тъй като има риск цялата сграда да падне. Според строители, след срутването къщата на Будакови не подлежи на укрепване, засегнати са носещи елементи и е опасна за обитаване.

Изпълнителят на строежа Иван Христозов обаче е категоричен, че всички изисквания са спазени, затова държи да се коментира, след като излезе становището на експертите.

"Кой българин има застраховка, та ми задавате този въпрос. Ние едва свързваме двата края, а ще отделяме за застраховки. Жена ми е без никакви доходи, тя е с телково решение, лишиха я даже и от пенсия, защото според лекарите трябва вече да е умряла с тази диагноза. Подсигуриха ни обзаведен апартамент, обаче не от Община Пловдив. Тя ни предложи общежитие, заедно с клошарите и за да ни настанят трябвало първо да ни направят изследване за коронавирус", коментира пред Plovdiv24 собственикът Димитър Будаков.

Той и близките му са прекарали нощта при близки в село Костиево. Изпълнителят на строежа обещал на Будакови да им предостави апартамент, където да живеят, докато се реши какво да се прави. Тази сутрин семейството го чакаше да се появи и да им каже ще спази ли обещанието си.