Стена на къща в центъра на Пловдив се срути заради изкопни работи в съседния парцел. Семейството, което живее в сградата, остава на улицата, но кметът на район "Централен" Георги Стаменов обеща да настани хората в общинско жилище.

Сигналът за инцидента, който е станал на ул. "Ниш" в града под тепетата, е получен в оперативния център на пожарната около 17 часа.

За щастие няма пострадали, въпреки че когато стената рухнала собственичката била в съседната стая.

"Инвеститорът, чиито работници срутиха стената, са длъжни да я възстановят в първоначалния й вид", обяви пред TrafficNews Георги Стаменов.

В съседния на семейство Будакови парцел фирма строи пететажна кооперация. Строителните документи са минали през администрацията на район "Централен" преди повече от година, а разрешението за строителна площадка е издадено от Община Пловдив. Липсата на информационна табела за това кой е инвеститорът, кой - изпълнителят, и кой - строителен надзор, ще донесе глоба на собственика.

"В понеделник на място ще изпратим специалисти, които да направят конструктивно обследване на срутената сграда и ще издадем предписания. На кратко казано - при подобни инциденти, когато при изкопни работи има срутване, инвеститорът е длъжен да построи на пострадалите нова къща, ако тя не може да бъде ремонтирана и обитавана", каза още Стаменов.

Той допълни, че до решаването на проблема с пострадалите, те ще бъдат настанени в жилище от фонд "Резервен".

В същото време обаче и инвеститорът на строежа заяви, че ще предостави на потърпевшите свой апартамент в близост, докато стената на къщата им бъде възстановена за негова сметка.