Това съобщи за „Фокус” Ертан Мехмедов, производител и търговец на дини и пъпеши от село Брани поле.
Причините за настъпилата безценица на борсата в Първенец били комплексни. Пъпешите и дините са с изключително ниски цени – около 0.30 лева за килограм, а плодовете, внесени от Гърция, се продават на същите или дори по-ниски цени. "Освен това продукцията вече е узряла, всичко се сее по едно и също време, и съответно се изважда на пазара едновременно. Така предлагането рязко се увеличава, а търсенето намалява", обясни Мехмедов.

Другият огромен проблем според него е, че няма коопериране между производителите, които продават продукцията си на борсата. По думите му, за да не пада поголовно цената, в едно тържище не може производителите да са отделени и да не се уговарят предварително.
Например цената, определена за доматите е 0,50 лева, а един селянин идва само с касетка домати и ги продава за 0,20 лева. По този начин измества цената на останалите. Складовете също подбиват цените и този сценарий се повтаря години наред, добави производителят.

Миналата седмица зеленчукопроизводители блокираха главен път Е-79 при с. Струмяни и изхвърлиха част от продукцията си в знак на протест срещу ниските изкупни цени и евтиния внос.

С добра новина и съвет пристигна при зеленчукопроизводителите от петричкия район пък министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той първо посети зеленчуковата борса край село Кърналово.
Там земеделците го атакуваха с куп искания. Министърът обаче бе категоричен, че не може да определя цените, а това прави свободният пазар, предаде БТА.

Няма как и да се забрани внасянето на плодове и зеленчуци от Гърция. Той обаче ги зарадва, че за първи път има схема за помощ и за дребните зеленчукопроизводители.
"Става въпрос за субсидия на килограм продукция на база качество. Тези, които произвеждат качествена стока, ще получават повече. Критериите за качество ще ги определим заедно с вас. 15 млн. лв. са заделени и дребните зеленчукопроизводители ще могат да кандидатстват за тях", заяви Найденов.

Той посъветва събралите се 100-ина земеделци в читалището в селото да побързат да си направят сдружение, тъй като това е големият им проблем в момента.