Рекордно ниски цени на зеленчуковите борси

Цените на плодовете и зеленчуците на борсата в Първенец в момента са най-ниски. Доматите вървят по 20 стотинки за килограм, а при картофите, пъпешите, дините, чушките, другите плодове и зеленчуци цените също са рекордно ниски.

Обратно в новината

Коментари - Рекордно ниски цени на зеленчуковите борси | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да се заделят веднага от стоките с ниските цени за мафиотските и гюведжарски ръководства на партиите мафии БСП, ДПС и НДСВ... И да знаят, че пазара е най-точния регулатор на цените и че не е работа на правителството да се бърка в тях! То трябва само да създава по добри условия и по добра пазарна среда на свободна конкуренция - без соц монополи и картели!!!!!!

А не считате ли, че правителството пуска евтиния вносен зеленчук нарочно, за да постигне точно преди изборите една дефлация, която да се вкара в хвалебствените слова за подвизите на ГЕРБ?

..от постоянното реване за помощи от държавата и то ако може такива,които да гарантират по-високите им цени.Е,да,ама аз искам евтини домати.ЗАЩОТО!!! От 1991 година съм частник и никой не ми помага.единственият ми път е- банка, кредит, ипотека върху жилищата на родата и за мен каквото остане.

тук някои е написал в лондон няма нормални зеленчуци. това е лъжа. пълно е със зеленчуци от цял свят.

Аз предпочитам български плодове и зеленчуци, искам тях да ми предлагат по магазините, искам българските производители да си изкарват хляба, не искам внос, ако трябва пак ще живея без банани, но да ям сини сливи, круши, ябълки, грозде, домати и краставици!

На мен лично не ми се нравят плодове и зеленчуци, ухаещи на ... латекс ; Винаги отивам при директните производители, ако-ще и на половин касетка . А цените .... Ех, тез "наши" цени днес ! ------ Как да ги оправим ли ? -Малко повече дотации/подпомагания/кредити ; -Малко повече самоконтрол и гарантирано качество от производителя ( Я вижте какво признание получиха хората в Домлян ! ) ; -Драстично намаляване на паразитиращите "прекупвачи" ; -Малка страна сме -- как тогава без малки/семейни компании ?! ; -Изграждане на локални/териториални мрежи ; -Полагане началото на анти-дъмпингови норми/контрол ... ..... Пък да видим тогаз как зареждащите коли на Метро, Била, Кауфланд ( май имаше и други ) още по-тъмно ще чакат на опашка пред наши производители ! А вероятно и за износ !

ако бяхте пуснали родните зеленчуци на родни цени сега нямаше да плачете ама нали сте алчни така ви се пада

еееееееее кви са тия цени бе тъкмо свикнах с двулевки и трилевки и са некви стинки - епа нема да купим на тия цени никога

За сметка на това "шопската" по морето е заковала 4 лева!

Ето, затова бяха консервните предприятия - да поемат количествата зарзават. Ама кой да се сети, когато ги затриваха..Че и внос!

Е тук любениците/дините са 29 цента на килограм ... Но заплатата е 1300 евро поне ... Друг път е евтино 30 стотинки в БГ !

И пак за дините цена 0.33 лв внос в голямите търговски вериги и цена 0.50 лв родно производство . При вноса е достигната цена с всички надценки и участници във веригата включително и магазина 0.33 и българската 0.50 без никакви посредници продавана на пазарите от производители . Съпоставката оставям на ВАС но за мен си правя извода ,че дините или са поливани в вносна трапезна вода или са захранвани пържоли . Нямам нищо против родното производство но все пак става дума за цени и да не забравяме факта ,че сме най-бедни в Е.С . Когато човекес беден гледа където му е най-изгодно еФтино .

Това са реалните цени и стига цълвулестия селянин е плакъл че не може да ни ограбва достатъчно

сега аз дави кая.занимавам се с такава турговия.на булгарския производител това му се полага.прадава стоката си само за пурво качество .но когато купиш кашон домати от борсата отгоире са наридени наи хубавите а отдолу има даже и брак.така им се полага.нека пак даги хвурлят в марица *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

И като започнат производителите да се договарят за цената, за потребителя каква е разликата кой ще го обира?

Да не забравяме и правилото от както свят светува ,че на продавача винаги му е евтино това което продава а на купувача винаги скъпо това което купува . Но такива цени няма , справка дините в София в голямите вериги 0.28-0.33 лв . на пазарите 0.50-060лв . и как става така ,че всички дини са от Лубимец Братчед ?

Прехвалената и "безалтернативна" пазарна икономика се дъни всеки божи ден. Но на този безспорен факт никой не обръща внимание. Да не говорим за слугинските медии и платени "експерти", които повтарят като папагали изтъркани антикомунистически фрази от времето на макартизма в САЩ. Вижте си кирливите ризи, господа! Вижте до какво ни доведе частно-собственическата джунгла в която сме принудени да живеем вече повече от 20 години!

Уважаеми Луноходе, остани си на Луната. Ти какво предлагаш? Планово-социалистическо стопанство. Нали лично БКП се отказа от него на 10.11.1989г. А се опитваше да прави такова близо 40 години и накрая изгуби икономическото серевнование с капиталистическия обществен строй. Имаше активни борци против фашизма и капитализма. Никой не споменава за тях нищо.

Браво на победителите, само защо са от криза в криза откак "победиха". Няма ги лошите в соц лагера, всички се обединиха и хоп, работата не върви. Няма и да върви, защото тези, най-алчните що искат най-голяма печалба, нямат и грам идея, какво да правят спечеленото. От друга стана и спечеленото е виртуално и се измерва с някакви плаващи единици, относителни една спрямо друга... Накрая победителите ще ровят в пепелта на победените за идеи и изпробвани модели, като СИВ например. Разбира се "има още една надежда" - да дойдат варварите.

Стоките,закупени от мен ,с надпис -внос от Гърция са с вкус и мирис на тиква,без значение дали е праскова,нектарина,пъпеш....,жалко за нашата продукция...,няма я!

Подзаконови актове и разпоредби, толериращи цехове, произвеждащи храни - това е! Постоянно ни говорят, че храните не достигат и цените им растат. Срамота! Да има производство и производителите да са недовопни, разбирай - догодина да намалят производството си...

Г-да, риторичният ми въпрос е към другарите от М-во на т-ята. Проблемът въобще не е в производителите. Те не садиректни износители... и не ги интересумва, къде отива продукцията им, докато са доволни от цената , която им се предлага. А определено може да се постигне цена, която да ги удовлетворява, и в същото време да бъде изгодна за износителя, както и за вносителя. Дайте да се разберем за какво става дума! Онзе артист - шефът на Бъл. тръг. камара и пр. като него би трябвало да вземат отношение по въпроса, а не само да глаголстват и нищо да говорят по медиите...

Истината е, че годината е много добра и всичко се роди достатъчно.

Една седмица вече слушам домати по 10 стотинки, дини по 10 стотинки. А вече чувам и по 20 стотинки. Хораа къде е това, направете една снимка с обявените цени - Аз в Добрич такива цени не съм виждал, лично познам производители които до скоро продаваха на 1,30, сега продават на 1,00 лв а чувам че вече падат да 0,80. Според мен зад всяко твърдение трябва да има доказателства и аргументи Този Пее..дал дето се оплаква че цената е 0,20 лв, да си отвори щанд, да ги пусне за 0,40 и ще види как за 3-4 дена ще продаде всичко.

хаиде да не се убиждаме на селяни скапи граждани. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Нашите тарикати"производители" искат да лапнат на борсата сутрин рано,рано на куп една добра цена/да кажем 0,50лв. в момента на кг. домати/ и балъчЕто дето му ги купи да отиде да си ги бие У главата на пазара,където цената на кг.е максимум 0,60лв. на най-качествените. Когато производителите започнат да излизат на пазарите на дребно,да заплащат съответните наеми,такси,пътни разходи,данъци и т.н.т. НАРАВНО с останалите търговци,тогава да ги видим дали ще продават сутрин на борсата на високи цени,след което да цъфнат на пазара и да продават под цената на която са продавали сутринта на едро.Естествено на следващата сутрин на борсата никой няма да ти купи продукцията на същите 0,50лв. За това ще има мнооого да ревете.

Абсолютно прав сте!Нашите селяни сами не могат да се оправят-нито имат техника, нито средства, нито пък акъл. Пример:Съседката ми се опитваше да продава доматите от двора си по 1.50лв, в магазините също бяха толкова.Но тя не плаща нито данъци,нито транспорт-нищо, но пак ламти за 1.50.Но почти нищо не продаде.Цената в магазините падна на лев, тя продължи да продава още два дни по 1.50.Пак нищо не продаде, но се оплаква, че нищо не става.Е?

Ама народът не иска да ги взема за толкова,а иска да ги взема за 0 стотинки.

Сигурно съм тъп (макар и на години и помня всичко), но не разбирам, защо в града Виена няма нормални - да не казвам въобще няма хубави зеленчуци, като изключим безвкусните испански такива, а Б-я ,която е на хундред и няколко км. не изнася своите прекрасни зеленчуци там?! Нещо явно светът се обърка, а и ние остаряваме, но продължаваме да се чудим за какво става дума... За какво свободно стопанство и свободни пазари в т.нар. еврозона иде речь и къде е търг. инициатива, г-да недоклатени специалисти?

В град Лондон също няма нормални плодове и зеленчуци - нито вкус, нито мириз! Зеленчуците са с еднакви размери и разбира се са "органик" и "клас 1"! Тия тук им се радвам и дават по 1.50-2.50 паунда за килограм домати (черешите ги видях за 13 паунда), а нашите хубави домати ги хвърлят вместо да ги изнасят тук за тройна цена!

Опитай да договориш доматите с нашите селяни и после се опитай да ги продадеш във Виена - тогава ще разбереш къде е проблема.

Та братчеде както се казва всичко е лъжа както е и света в които живеем . Няма такива цени а това което продават производителите е доста над цената магазините или поне приблизително равна . Да вземем например дините ( това са едни зелени неща като футболни топки кръгли н анякои и кто американски футболни топки - издължени от вътре са червени ) казвам това защото има много вариации на това име , та цената в голямите търговски вериги е 0. 28 лв - 0.33лв а от производител е на цена 0.50 лв. това е цена в цяла София .

Нали Костофф и авера му Ф.Димитров преди това казваха, че "на тия червени комунисти от СССР домати няма да продаваме!" - и затриха селското стопанство! Една зима раздадоха животните на хората - без храни, без обори, - стопаните ги изклаха, и с това животновъдството приключи. Земеделието го довършиха комуноидните прекупвачи-борчетата от школите, които изведнъж се оказаха на улицата и понеже не можеха друго, освен да се бият, почнаха да се прехранват, като изнудваха селяните да си продават труда на безценица. Консервните заводи ги затвориха пак седерастите, че били стари ... и така загубихме необятните руски пазари, в които мощно навлязоха европейските производители. След това комунистическата снаха Пръмовица, сега кандидатка за още, оряза квотите за нас в ЕС, което ни обрече на малки, разпокъсани, едва оцеляващи с ръчен труд стопанства, които се чудят как да изкарат поне това, което са вложили. А сега какво - Бойко да направи нов Съюз ли, за да му продаваме зеленчуци?! Щото старият го заеха, нали ти казах! Благодари на седерасти и комуноиди на идващите избори! Не гласувай за тях!

това е реплика до Болка от 18:15

Добре ми ги разказваш тези истории, но някога обикаляла ли си с тонове продукция да търсиш пазар? Аз съм обикалял и на говеда съм чистил, не ги заклахме тогава, но постепенно липсата на пазар и убийствените цени ни отказаха от всичко. Мога да кажа, че няма партия, която да защитава производителите. Сегашния министър е добър, но вече няма вярващи. Най-голямото престъпление е цената на земята - за декар по-малко от цената на килима в хола, вечната плодородна българска земя се подарява на чужди робовладелци!

Може да изглежда смешно но създаване на ТКЗС на доброволен принцип ще извади държавата от кризата. ТКЗС-винаги е било печелившо ,съсипията дойде от АПК и Ж.Желевото ликвидаторство.

Много проблеми за производителите са изброени, но е пропуснат най-важния - няма пазар зад граница. Традиционните пазари за наши зеленчуци и плодове са почти безвъзвратно загубени. Борсите построени и с европейски пари, са полупразни перачници и пунктове за преопаковане. Дейността на правителството спешно трябва да се насочи към двустранни преговори с външни пазари. Светът гладува и е анти човешко, ние да оставяме храни да гният или да намаляваме производството.

Тоя ветеринар (министърчето) заслужава да му метнат един бой с тояги, за да може да влезе в час. А бре, изплюй от устата си клишетата за свободно движение на стоки и капитали и се обърни с лице към земеделието и животновъдството!!! ПРОГОНИХТЕ ДЕ ЩО ИМАШЕ ЧИТАВО И ГОДНО ОТ СТРАНАТА, БРЕ ВАЩА М........!!! СЕЛАТА ОБЕЗЛЮДЯХА, СТОКАТА Я ИЗБИХТЕ, НА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ИМ РЕЖЕТЕ ГЛАВИТЕ ДО ДЪНО - И КОЙ ДА ВИ ТЪРПИ ПОВЕЧЕ БРЕ ДИВАЦИ С ДИВАЦИ!!!!!

Ми ходи и ти в Гърция, бе Йоце! Там хората под вашите цени продават и пак успяват! Пък инвестирайте малко в техника, не само в стари бегачки и по цял ден къркане в кръчмата. Организирайте се, преборете посредниците. Заслужете си парите, не само да искате наготово!

Май вълната ти пречи да мислиш?!

Бабе, дедика Йоцо не е виждал мотика през живота си. Живее на социални помощи в Швеция и понеже не излиза от кръчмата се мисли за хъш и голям политик. Не му се връзвай на глупостите.

Спокойно! Спокойно! Те вече са взели комисионните за разпродажба на територията. Жалко за героите и жертвите на България!!!

а как стана така, че гръцките домати струват 20 стотинки, дето техните заплати са в пъти по-високи от нашите? пък българските струват по 50?

Естестевено, че ще струват по толкоз, драги! Знаеш ли с колко гръцката държава дотира селскостопанската си продукция и колко е у нас? Там се сипят стотици милиони, а у нас цифрата е почти отрицателна. Мнозина от вас крякат, че производителите трябвало да ходят по пазарите и да си продават стоката сами. как може да стане това, при условие, че общината в някои Софийски райони са праснали такива наеми на сергиите, че хората дори не могат да си го помислят. Представете си колко килограма домати по 50 ст. и колко краставици пак по толкоз трябва да продаде този човек за да покрие един наем от 600 даже 800 лв. на месец? Всеки ден минавам по Красноселския пазар и до сега не съм видяла цена по 1 лев. Това нещо да ви говори?

Ами да се събират по няколко производителя на сергия и да си наемат продавач. Те искат да си седят дома или на ливадата, а да идват от при тях да ги купуват по 1.50 килото. КомунизЪма свърши. Който не се нагоди (макар и вече със закъснение) към сегашните условия, просто гори.

Глупости. Български плодове и зеленчуци... къде ти. По пътя до морето все гръцки праскови.

Липсата на всякакви бизнес-умения в селяните, както и идеята "я съм най-велик, кво че ме учат тея мене" ги докара до състояние, в което нашите селяни са най-зле от световните селяни. Сърбайте си попарата и се оправяйте! И аз искам държавни помощи за моя бизнес! Смешно е да искате помощи с основанието "смотани сме"!

Според нас цялата т. нар. политическа класа трябва да бъде вкарана по затворите. Следващото правителство трябва да вкара всички тези уж министри по затворите - сегашните, заедно с ББ, иначе все тая, както досега

Министъра лъже! Как да не може да се контролират цените на вносните стоки? Ами митата за какво са?

митата в ес се определят от ес и не може миро найденов да ги определи(не, че не му се иска, но..:))).а от гърция мита няма - все едно в софия да искаш мито на пловдивска стока.ясно ли го обясних?

Ако докажеш, че вносните домати са гръцки и че пловдивската стока на пазара в София е от Пловдив ще ми стане по-ясно. :) Защото съм бил в Гърция и цените на гръцките домати по техните пазари са 2-3 пъти по-високи отколкото в България.

Че кога са били на "-ценица"? Хората си изхвърлиха тонове първокачествени домати, за да рупаме сега фрашканите с химия турски кашави боклуци или бог знае откъде внесени. Наистина сме народ от идиоти, ей! Оправия няма. Защото накрая ще се оправдае поговорката, че лаком г.. за още печалба ще ни затрие.

Това което искат производителите се нарича картел и е забранено със закон. Пречело му че някой ще продаде касетка по 20 ст. А той горкия не можел да продаде неговите по 50 ст. Ако са качествени няма да има проблем.

А като се уговори цената предварително и идват едни чичковци, и бой по манерката... Те н атова му се вика картел :)