Според Найденов известни проблеми в сектора е създало забавеното приемане на Закона за агенция за безопасност на храните, цитират го от пресслужбата на земеделското министерство.

Агенцията трябваше да започне работа на 1 януари 2011 г., но се забави заради ваканцията на депутатите и се очаква да стартира в началото на февруари.
Така ветеринарите останаха без право да издават ветеринарни свидетелства за превоз на животни, документи и надзора на инфекциозни болести.

Като приемник на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) бъдещата агенция ще сключва договорите с частните ветеринарни лекари по задължителната имуно-профилактична програма.
Найденов припомнил, че и досега договорите са се сключвали през март, когато започват мероприятията по профилактиката.

Бойчев уверил на срещата, че въпреки забавянето, ветеринарите, които работят на частно, ще продължат да изпълняват задълженията си.
От НВМС съобщиха още, че до сключването на договори държавните ветеринарни лекари ще издават ветеринарномедицинските свидетелства за придвижване на животните в страната и ще въвеждат данните в информационната система.

Земеделският министър се е нагажирал тази седмица за среща между ръководствата на министерството, НВМС и Националния съвет на Българския ветеринарен съюз, на която да се обсъдят проблемите на сектора.