Не трябва да мислим за догонване на средното европейско равнище в близките 15 години, заяви пред bTV доц. Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания на БАН, ръководител на екипа, изготвил Годишния доклад за икономическото развитие и политики в България.

По думите му даже достигането на 75% от средните нива на европейските икономики ще отнеме най-малко 13 г. и то при растеж, който е 2% по-висок от този в по-развитите страни.

"С 3,6% (колкото е в момента - б.р.) ще ни отнеме 30 г.", подчерта той.

"Неприятното е, че изоставаме спрямо другите нови страни в ЕС, които отбелязват през миналата година по-голям растеж от нас. Лидер е Румъния със 7%", посочи Йоцов.

Според него са нужни структурни политики, свързани с разпределението на ресурса по сектори и увеличаване на производствени капацитет.

"Демографската структура е изключително неблагоприятна - имаме намаляване на населението (...) 30-40 хиляди губим всяка година", предупреди Йоцов.

Той се обяви за сериозен дебат по отношение на т.нар "плосък данък". Според него той е бил въведен без допитване до обществото и експертите в период, който е бил по-благоприятен за българската икономика, като е дошъл реално в пакет с намаляването на данъчната ставка.