Това коментира председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, цитирана от БТА. По думите на Крушкова, спрямо същия период на миналата година, спадът на броя на туристите е с 3.9 процента. Тези данни не са драматични, категорична бе Крушкова. Тя посочи, че още по-малък е спадът на приходите от туризъм в брутния вътрешен продукт, като в края на юли той е 2.6 на сто.
През август се надявам спадът да намалее и резултатите да са около нулата, коментира още тя. Според Крушкова се запазва стабилността на туристите от ЕС, които посещават България. Има страни, при които отчитаме увеличение на туристите като Германия с почти 17 процента и Русия - с 18 на сто, каза още Крушкова. По думите й е било много важно да се запазят руските туристи, защото те традиционно харесват България. При туристите от Русия можеше за имаме по-голям ръст, ако голяма част от тях нямаха имоти в страната, защото притежаващите такива получават тригодишни визи и не ги водим като туристи, посочи Крушкова.
Председателят на агенцията съобщи, че се отчита ръст на туристите от Полша - с 48 процента, Беларус - 64 на сто, както и от Молдова, Чехия и Унгария. Много добре, че туристите от тези страни се завръщат, защото през последните 10 години те се отдръпнаха от нашия пазар, каза още тя. По думите й сериозно намаление се отчита при туристите от Сърбия, Македония и Холандия, като при последните спадът е почти 40 на сто. Изненадата за мен през тази година е намалението на туристите от Румъния, коментира още Крушкова.
За отчетния период малко над 3 милиона българи са пътували в чужбина, съобщи още Крушкова. По думите й 61 процента от българите са пътували в страните членки на ЕС. На първо място по посещения е Гърция, в която са пребивавали над 1 милион души.
Все още е рано да се говори за очакванията за зимния туристически сезон, каза още тя. Според нея яснота ще има след изложението в Лондон, която ще се проведе в средата на ноември. Страната ни ще участва там традиционно със щанд, допълни Крушкова.