Все още няма яснота колко пари ще бъдат събрани от енергийните дружества, за да бъдат подпомогнати социално слабите. Това е съвсем груба идея. Как ще бъде направено – във всички случаи трябва да бъде по някакъв начин равноправно, обясни председателят на регулатора Светла Тодорова, цитирана от БНР.

Миналия месец ДКЕВР реши токът за бита да поскъпне с почти 10%, но това не затваря дупката в НЕК, която е близо 800 млн. лв. на година.

За да бъде стабилизиран енергийният сектор и за да няма шоково поскъпване на тока, ще се търсят варианти за разсрочване на договорите с производителите на енергия от възобновяеми източници. Подобни преговори се водят и с американските централи в Маришкия басейн, обясни неотдавна ресорният служебен министър Васил Щонов.

До две седмици ще има становище по процедурата за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества, обеща председателят на регулатора.

Тодорова допълни, че новото правителство подготвя промени в Закона за енергетиката, които трябва да гарантират независимостта на ДКЕВР. Действително трябва да се прекъсне връзката между председателя на комисията и правителството, коментира Светла Тодорова.

Промените предвиждат членовете на ДКЕВР да се избират вече от Народното събрание. Броят им ще остане същият, но председателят и членовете на комисията ще имат изравнени правомощия.