ДКЕВР: Енергийните дружества да плащат ”социална” такса

От ДКЕВР предлагат енергийните дружества да плащат такса за подпомагане на социално слабите, които нямат възможност да си плащат по-скъпия ток.

Обратно в новината

Коментари - ДКЕВР: Енергийните дружества да плащат ”социална” такса | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Искам пазар на ТОКа : да си купувам от най-ефтиния на квоти или колкото си изгоря. Ако искам "зелен ТОК" , "син ТОК" ще си сложа сам панели или каквото си измисля. Не искам някой да ми натрапва да купувам насила "някакъв вид ТОК" и то на по-високи цени. Другите решения на някакви комисии са само защита на интересите на узаконените от мафията / независимата съдебна власт / монополисти.

Това е нова мърсотия на управляващите. Редно е да се създаде закон или нодзаконов ект срещу действащата монополна система в енергопродажбите. Трябва да се организира такса монопол в сериозен размер, която може да отпадне само когато всеки потребител на ток може да купува ток от всяко избрано от него ЕРП, в зависимост от цената на тока. От друга страна 50 % от печалбите да се инвестират във възстановяване българската икономика, а не да се изнася зад граница официално или бандитски.

Поредната безумна глупост! Те щото енергийните дружества са цъфнали и вързали, та да поемат и разходити за покриване на електронерегията на социцално слаби. С демонстрацията на такова мислене - какво да си помислим ние за "независимия" ДКЕВР? Тия хора още не са излезли от "социализЪма". ДКЕВР що изземва функциите на социалното министерство? И къде се е видяло търговските дружества да бъдат натоварвани със социални функиции? То е достатъчно, че там се подвизават армии партийни, роднински и всякакви други назначения без особена полза за самото дружество.

Не е ли по-лесно и справедливо (а и има европейски опит и практика) ДЕКЕВР да определя цената на която НЕК ще продава на ЕРП-тата, а последните да могат да слагат надценка до 25 % от тази цена. В надценката да влизат разходите и печалбата им.

... "независимостта на ДКЕВР" и от кои,ще я пазите, г/жо председател?,/Към момента консултант по проект на Европейската комисия в областта на регулирането на електроенергийния пазар в Украйна!??!??От новата такса,която ще плащам,аз и семейството ми,да можете да си ушиете нова пола,която да скрие скъсаните ви кюлоти или недостатъчното ви образование,пък макар и "више"!

С две думи-да се плаща тока на циганите.... Ноооо, не от Енергийните дружества, а от джоба на Бьлгарина да се плаща тока на "социално слабите" цигани!!!!!

Мамини рожби калпави:)))

Колкото по бързо изпукаме толкова по добре. Каква такса какви пет лева бе. Значи вдигат цената, ние тъпунгерите плащаме и та ятакса и ЕРП то пак е с намазана филия. Че ЕРП то до сега какво са направили питам. Там където живея стълбовете са на арматура останали.

Айде стига с тези социални глупости... Държавата тъне в безхаберие, държавните служители само гледат да краднат и за нищо не си мърдат пръста. И естествения резултата е пълна анархия и сива икономика, пак се върнахме във времената, когато слизаха мутри от мерцедеси, за да си взимат социалните помощи.... и докога ще подпомагаме все здрави и прави търтеи дето уж не бачкат, уж са социално слаби, уж са инвалиди със свидетелства от телк, ама всичките тези са консуматори на ресурси, за които някой плаща. Още няколко години и ептен ще се чудите кой ще плаща масрафа... идва нулевото поколение на демокрацията и резултатите ще са плачевни.... ейде лека и мечтайте за социалки...

ей скоро ще се веете на коловете 25 г ГЕНОЦИД СИ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ВИСША КЛАСА АЛА ВИ КРЕПИ АЛАБАМА АЛА КАПОЯ АЛА ЕС ЕС НАЛИ ЗНАЕТЕ ,ЧЕ ИДЕ ВИДЕНОВ ДЕН И ДО 9 ТОТО КОЛЕНЦЕ ЩЕ ПЛАТИТЕ И ТОК И ВОДА И СМРАДТА СИ

Абе пий си хапчетата и си лягай, бе! Въобще четеш ли новината? Точно тук казват, че ДКЕВР предлага да се вземат пари от дружествата и да се дадат на хората. Аман от тъпанари. Искате ДКЕВР да даде цена дето да харесва на всеки, ама и ти не знаеш колко и как. Ама нямал съм пари, ама заплатата не ми стига...някой да направи нещо. Ако трябва да е така, дайте първо цената на храните да се регулира, а след това полека да си върнем и комунизма. Именно в такъв строй на тъпунгери, като теб им е най - добре.

Да се вземе от ЕРП-то - това по този начин не става. Тази такса постепенно ще се прехвърли върху редовните платци. Нали не мислите, че ЕРП-тата ще я донесат от вън (т.е. от джоба на техните собственици).

СЛУГИ НА МОНОПОЛИТЕ СТЕ ЗА ВАС САМО ЕШАФОТ ДА СЕ МИ ЖИВИ И ЗДРАВИ И,,,, НА КОЛА

Време е служителите на ДКЕВР да направят анализ на високите си доходи и несвършената през годините работа! Да оптимизират състава, който и без това е напълно излишен и средствата да отидат в социалния фонд! Не да измислят глупави формули!

Мисля, че нито е сложно, а е и справедливо да се въведе тарифа да определени киловати на старта цена, а който преминава тази граница, да заплаща по-висока цена. Всеки ще си прави сметките според възможностите. Защо битува мнение, че хората с доходи 600-700 лв са социално стабилни и могат да понасят ценови тежести??? За всички това ще е добре, ако лимитът се установи на база средностатистическо потребление според сезона.

Защо несложат "социална такса" на всички? На бензиностанциите, на банките, на магазините ... ?! Ай стига, простотии! Всяка стока на пазарна цена, а тока е стока, всичко дуго е полусоциализъм!

Докога ще се замитат следите на виновниците за подписаните престъпни договори?

НЕК да изкупува тока по пазарни цени, колкото го изкупува от МАРИЦА ИЗТОК 2! Които не желае тези цени да има ПЪЛНОТО ПРАВО да си продава където иска! Как може храните да се продават на пазарен принцип, а тока не? В другия случай, НЕК предлага тока директно на населението и бизнеса, като си сметни таксата пренос на ЕРП. След влизането на България в ЕС, по високите цени на който НЕК се счита за държавна помощ и е крайно време да се заведат дела срещу държавата за тази помащ. Или помагаш на целия бизнеш, или не помагаш на никой?!?! Та

А кога ще отмените антинародния закон за сградната инсталация, гласуван през 2006 год. от правителството на Станишевия?!

Pesh0

те си имат заложен процент печалба . 15 % . Който те си раздуват , като харчат колкото искат за потдръжка , колкото искат загуби. и каквото се сетиш още . Ако заделят за социални плащания и си калкулират 15 % печалба , цената пак ще скочи . Все едно да пълниш морето с вода .

Pesh0

няма начин , това да стане , докато не им се отнемат лицензите . А като се отнемат , цените ще паднат драстично за всички.

Писнало ми е да издържам циганите. А тази такса си е точно това. Да се натоварят редовните платци, за да има помощи за електората. Да ги товарят на влакове и да ги пратят в брюксел да си ги интегрират и отглеждат.

Стига с тия "социални" залъгалки! Социализма е в миналото! Ползваш - плащаш! Немаш паре, не ползваш! Стига сме хрантутили мързеливци! Държавата пре капитализма не е благотворително дружество! Работа с кирки и лопати бол! Кой не ще да бачка - бегом у Русия, там Путин е построил комунизма! На всеки избегал от империалистическия АД, веднага дават апартамент, вила в Крим и пенцион от 50000 рубли! Не изпускайте влака! Келепира ще е до Нова година! След Нова година заселването ще е в Сибир - Колыма, Магадан, Чукотка!

Понеже си много глупав бъркаш понятията социализъм и социално подпомагане. Кретен,дъщеря ми е на 39 и от 25 г. е болна от МС без ден трудов стаж,разболя се като студентка. Пенсия 150 лв.,лекарства 300.До като съм жив ще ги купувам,после какво става.....такива идиоти като теб да дадат по лев ли???????????? Ще ми бъде удоволствие да те видя в инвалидна количка просещ по улиците.

Какъв комунизъм те гони бе заблудений. Той умря преди 25 години. Вземи се събуди.

Pesh0

това ако го кажеш в капиталистическа европа , ще те линчуват.

Момко, ти пак се изказваш неподготвен, все едно са ти включили аутокюто. Поспри се и се вслушай във вътрешния си глас, пък може и да ти просветне.

И тая е слаба ракия. Според одита на енерго разпределителните дружества, сиреч тия дето вземат най-малкото парче от баницата, са ни прецакали с 1.4 милиарда лева, без да броим укритите данъци и неизплатените на държавата дивиденти. После идва прословутия Трети енергиен пакет според който ДКЕВР трябва да ни осигури пазарна цена на тока и свободен избор на доставчик. А днес не само че ДКЕВР не е независим, ами гарантира регулиран пазар в противоречие с Евроизискванията.

И тая е слаба ракия. Според одита на енерго разпределителните дружества, сиреч тия дето взумат най-малкото парче от баницата,

Воленеееееее къде си бе майна да свалиш цената на бензина и дизела хаиде да стачкуваме от 124 долара за барел вече под 90 колко трябва да е дизела сега а 1,80 най-много ами газта ами дизела .......... Воленееееее хляба се вози с бусове пикапи ,жъне се с комбайни те работят с ДИЗЕЛ ако не знаеш де Волене изкам да ме освободиш от ЛУКОЙЛ те са монополист май а немислиш ли!!!!

ГЛУПАК

ШАРО, явно си за връзване, отгоре на всичкото си и неграмотен. Ти като каканижеш тези глупости, наясно ли си с нещата? Някой ти е разравял някакви дивотии и ти им вярваш. Чак толкова ли си отровен!? Хората за които говориш, че са използвачи и т.н. ЦЯЛ ЖИВОТ ВНАСЯХА В ЕДНО НЕЩО НАРЕЧЕНО ДОО (ДАНЪК ОБЩ ДОХОД) ЛИЧНО АЗ ВНАСЯХ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДЕСЕТИЛЕТИЯ ПО 300 (ТРИСТА) ЛЕВА НА МЕСЕЦ ЗА ПЕНСИЯ. Я, ми кажи къде са парите на тези пенсионери които тогава задължително им се удържаха тези пари съобразно дохода? Къде са (предполагам, че ти сега не внасяш и лев за осигуровки), тези пари на тези отрудени и ограбени хорица, та ги наричаш комунисти и не знам още какви. Казвай!!!

Само със незабавно стартиране на процедурата за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества ДКЕВР може да изкупи вината си за повишаване цената на тока.

humfry

"До две седмици ще има становище по процедурата за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества, обеща председателят на регулатора." Тази процедура отдавна стартира. Сега просто ще кажат, че няма да ги отнемат и това е.

humfry

Поредната доза глупости. Както и да погледнем върху случващото се, не може да не забележим, че от чуждите дружества в енергетиката идват само беди. Тоест, за да може една шепа хора да забогатеят от комисионни, милиони страдат и мизерстват.

По-добре ли ще се чустваш, ако те скубе българско дружество?

Рабрахме - "социалната такса" ЕРП-та пък ще си я "дръпнат" от коректните платци и - пито-платено! За пореден път изклатени ще са пак тези, които си плащат сметките! Ай сиктир на нефелните ви решения!

НАПРАВО ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ ЗА - НЕФТОХИМА - ЕНЕРГОТО - ДОБИВА НА ЦВЕТНИ МЕТАЛИ - ЗЛАТНИТЕ РУДНИЦИ - КАЛЦИНИРАНАТА СОДА И СЕ НАЦИОНАЛИЗИРАТ . ..... .....ЗАЩО РЕФЕРЕНДУМ ??? ... АКО РЕШЕНИЕТО Е ПРИЕТО НА НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ , ЕС И ЕВРОПЕЙСКИ ДЪД НЕ МОЖЕ ДА ГО ОТМЕНИ !!!!! ...

Като осъдят после държавата, кой пак ще плати сметката?

Незабавно отнемане на лицензите на енерго дружествата и поставянето им под държавен контрол няма какво да го мислите и усуквате.Проверките ви са установили и без това маса нарушения.

Национализация на ЕРП-та и ВЕИ-тата.Дори с цената на неустойка иначе този ужасен сценарии ще продължи безкрай... Другият изход: Терминал 2.

Каква предполагате ще е неустойката, на която ще ни осъдят? Предположете, моля ви.

Що ми се струва че тази зима ще има увиснали по лампите около народното събрание?

А кога някой ще "ограничи" по подходящ начин създаването на нови "социално слаби паразити", които цял живот и стотинка не внасят в бюджета, а само крадат каквото им попадне , "гласуват" срещу петдесет лева и в същото време източват социалните и здравни фондове?

Те тия "социално слабите" ток въобще не плащат....

Точно! Само искат да го узаконят. Ако искат да помогнат и на българите да направят 3 тарифи на отчитане на големина на консумираната електроенергия. Така и пилеещите енергия ще имат стимул да не преминават даден праг на киловатчаса.

Тъй де, нормалните ще плащаме като улави, за да има пари за подпомагане на "цоциално слабите" тарикати .

Пуснете една статистика какъв е % социално слаби роми спрямо останалите соц. слаби и колко от помощите отиват за тях. Сега с това решение си е като награда за изборите за ромите, и наказание за редовите данъкоплатци, да са ни честити "новите" управници.

Нали се сещате, че социално слабите са циганите! Така, че въпроднат такса дружетвата ще ни надчислят на нас, явно или скрито, и така ние ще плащаме тока на циганите!

Естествено, че са го направили така, че само циганите да се класират за енергийни помощи. По същият начин както само циганетата в първи клас имат право на помощи.

Прекратете неизгодните договори с ВЕИ-тата, Мариците 1 и 3, както и ТЕЦ-вете на Ковачки, ама не ви стиска. Нали сте на хранилката.

На тези които са за затваряне на т.нар. "американски централи" да кажа че това са двата ТЕЦа които отговарят напълно на всякакви екологични изисквания и са сертифицирани.Останалите ТЕЦове нямат изгарадени сероочистки на всичките си блокове и догодина ще трябва да избират между скъпи инвестиции за сероочистки,което ще повлияе на цената на произвеждания от тях ток или да затварят блокове и с това да намалят капацитета си.

Решението е следното,забранявате на енергийните дружества да изнасят печалбата навън, останат ли парите в България проблема е решен.Да видим колко ще се напечелят на гърба на народа.

Ами те няма да ги изнасят Ще плащат милиарди за "консултантски" договори. Абе може ли да сте толкова загубени?!

А пък те енергийните дружества, ще извадят тези пари от джоба си. Това е легалния начин всички редовни платци да поемат задълженията и на нередовните. Държава от зомби.

Не ми харесва, когато се симулира работа. Хората трябва да са наясно, че няма безболезнено решение на проблемите в енергетиката. И съвсем скоро и напълно неизбежно ще дойде времето да платят сметката за това, че си траеха, когато се пилееха парите по Белене, когато се затваряше Козлодуй, когато се строяха соларки, когато се подписваха договорите за Мариците и т.н. Политиците просто се възползваха от нашата мълчалива подкрепа - нищо повече!

Е, много йезуитско го докара този път!;о) А когато хората "не си траеха" - 2013 , 2014 - какво се случи? Да не би политиците да не им вдигнаха цената на тока?! Траем си или не - решенията ги вземат същите тези политици! А те не ги вземат в интерес на хората, а според комисионите, които са докопали - а характера на енергийния комисион е търпял развитие през годините: едни си го взеха за Белене, други за Козлодуй, трети за ВЕИ и т.н.

Факт е, че когато хората излязоха на улиците, защото ДЕКВР искаха да вдигнат цената на тока, падна правителството и новото намали цената. Това е така, нали?

Kalin

Тия с фотоволтиците имат договори с НЕК както и тези американски Марици.Това са двата фактора които дигат цените в небето.Ми фалирайте НЕК и ......нещата ще се оправят.Просто всеки ще има право да взема ток откъдето си иска и цените ще станат поносими.А американските Марици и Фотоволтиците ще трябва да си смъкнат яко цените ако искат изобщо някой да взема ток от тях.

В България трябва да има енергийна борса. НЕК да купува тока от този от който е най-изгодно за потребителите му. Всичко друго е извиване на ръце и монопол и е неизгодно за крайния потребител.

Kalin

Проблема е че се оправдават с договори и неустойки.Единствения начин да се избегнат е да се фалира НЕК и така да не се плащат неустойки заради далаверите на тия дето са ги сключвали договорите с Мариците и Фотоволтиците.

Страхотна логика... Защо ли енергийните дружества да не се почустват виновни и да не поемат сметките на циганските семейства(ако има изобщо такива, дето плащат нещо законно), поради факта, че от ДКЕВР са го увеличил.

...бе,с тези ..."социално слаби"... ...а ,другите освен ..електората от махалата,да не би да сме много ...силни бе...

Кога ДКЕВР ще бъде ликвидирана?!

Пари за циганите, които после ще се покрият с нова, по-висока цена на тока

Bell

Не са само циганите, не говори така. Има много пенсионери, хора в увреждания и т.н., които ползват енергийни помощи.