Коментарът му бе направен само дни, след поскъпването на електроенергията.
"Моята оставка няма да промени положението с цените, не виждам причина защо да ми я искат", каза още той по Нова телевизия тази сутрин по повод проведения вчера в София протест срещу монополите и цените на тока, парното, водата и горивата в София.

Организатори от Движението за национално единство и спасение "ДНЕС", подкрепени от популярни личности, сред които Кристина Димитрова, Камелия Тодорова, Николай Урумов, Дани Милев и Дичо се обявиха срещу "надписването" на сметки от "Топлофикация", срещу плащането на такса "сградна инсталация" и "своеволията на мобилни оператори и банки".

"Ако бяха удовлетворени исканията на всички по веригата за увеличение на тока, цената му трябваше да скочи с не по-малко от 15-16%", коментира още днес Семерджиев. Според него дружествата искат всички инвестиции, които правят, да ги поема потребителят. Председателят на регулаторния орган обаче гарантира, че това не се случвало.

"Не се чувствам по-слаб от монополистите, но се чувствам малко по-слаб от тях заедно с цялата комисия, защото когато започнахме да разглеждаме начина на работа на дружествата, се оказа, че доста неща не са били известни. Започнахме да променяме проблемите един по един", добави Семерджиев.

На въпрос дали се надписват сметки от "Топлофикация", той отбеляза, че, ако това се случва, се случва на ниво дялово разпределение и не е пряко свързано с дружество.

Вчера от ЧЕЗ съобщиха, че плащането на консумираната електроенергия може да се извършва и чрез sms, изпратен от мобилния телефон.



"С тревога констатираме, че кризата с цените на горивата и енергоносителите у нас се изостря, а приетите увеличения са неоправдани", коментира по-късно днес Радан Кънев, член на националното ръководство на ДСБ, цитиран от БГНЕС. Според партията цените не са приемливи както на фона на международните, така и от гледна точка на известните методики за тяхното определяне.

"Взетите решения за увеличаването им са непрозрачни и оставят съмнението, че има пазарлъци и договаряния, проведени "на тъмно". За пореден път констатираме, че държавните регулаторни органи не изпълняват функциите си в интерес на потребителите. Широките им права се използват повече като инструмент за защита на монополите и определяне на високи монополни цени", добави Кънев.

В ДСБ са създали комисия и ще предложат пакет от законодателни мерки, за да се ограничи правото на свободна административна преценка и решения на Комисията за защита на конкуренцията, ДКЕВР и Комисията за регулиране на съобщенията. От партията на Иван Костов ще настояват за въвеждане на ясни легални дефиниции за наличие на монополи, на господстващо положение и за определяне на цените, зависещи от тези регулатори.

Последна актуализация в 12,25 ч.