Собственици на малки бензиностанции от цялата страна излязоха на протест в района на ГКПП "Капитан Андреево" и блокираха движението към Турция, съобщава БТА.

Образуваха се километрични опашки от коли. След намеса на полицията протестиращите бяха отстранени и движението възстановено.

На част от участниците в протеста бяха съставени актове за нарушаване на обществения ред.

Припомняме, че по-рано днес парламентът прие на второ четене текстове от т. нар. законопроект за горивата, с който се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците на едро и дребно с нефтени продукти - определен уставен капитал и обезпечение, съобщава БТА.

За да бъде регистрирано за търговия на едро с нефт и нефтени продукти, лицето трябва да има внесен уставен капитал или активи в размер не по-малък от 1 млн. лева. За търговия на дребно ще се изисква внесен уставен капитал или имущество в размер не по-малък от 20 хиляди лева, предвиждат разпоредбите.

За дистрибуция на бутилки с втечнен нефтен газ (LPG) ще е необходимо фирмите да разполагат с минимум 10 000 собствени газови бутилки, решиха депутатите.

При подаване на заявление за регистрация ще трябва да се предоставя и обезпечение, с изключение за дейностите по транспорт на нефт и нефтени продукти и за земеделските производители. Обезпечението може да бъде учредено с депозит в пари или безусловна и неотменяема банкова гаранция. То ще служи за изпълнението на непогасени изискуеми задължения. Размерът на обезпечението за търговия на едро и съхранение на нефтени продукти ще е 500 000 лв., за търговия на дребно - 20 000 лв. за всеки обект, за пълнене на газови бутилки - 20 000 лв., а за дистрибуцията им - 100 000 лв.

Промените в Закова всяха и раздор сред Патриотите, защото членовете на коалицията са на различни мнения. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че партията му няма да подкрепи промените, а ВМРО и "Атака" го направиха.