Промените в т.нар. Закон за горивата създава рискове за унищожаването на стотици търговци от дребен и среден ранг. Това каза пред журналисти в МС вицепремиерът Валери Симеонов.

"Разбирам, че основната му цел е борбата със сивия сектор, но с него се получава така, че заради гангренясал пръст да отрежем ръката. Всяка демократична държава има основен ангажимент да защитава и да подкрепя основно дребния бизнес. В случая това правило е нарушено и след приемането на закона ние ще сезираме Европейската комисия, защото ние нарушаваме европейски директиви и конкурентни права", каза Симеонов, цитиран от БТА.

"Нашите аргументи са съобщени на другите участници в Обединени патриоти и ГЕРБ. Не знам защо, но заради стотина от условно 400 търговци, които нарушават закона и въртят сив бизнес, ако въобще това е вярно, трябва да изгорят останалите 300", попита той.

"Не е вярно изнесеното в медиите, че по законопроекта сме на едно мнение в коалицията и затова правихме опровержение", каза вицепремиерът.

Той посочи, че в гласуването на законопроекта членовете на НФСБ са гласували против текстовете, които партията не приема, но подкрепя текстовете, които смята за разумни.

"Интересно е, че загубите на "Лукойл Нефтохим Бургас" не правят впечатление на институции като НАП, прокуратурата и на ДАНС. Интересно е, че точно Лукойл, който не реализира печалби в България, купува нефтопродукти и продава горива на една и съща фирма - Литаско, Швейцария. Тази има много добри печалби най-вероятно чрез корекция на цените. Най-показателен е фактът, че Лукойл реализира печалба от над 84 млрд. долара годишно, а Лукойл Нефтохим Бургас много странно, няма печалби", добави Симеонов.

"Наличието на различни мнения и отстояването им, при колегиален тон, само повишава авторитета на коалицията " Обединени патриоти". Предпочитаме всеки да изказва своята позиция. И е по-добре от постигането на безпринципни договорености от типа "Ние ще ви подкрепим за това, а вие ще ни подкрепите за онова", както беше през изминалите десетилетия. Ние сме се подписали под програмата за управление за четиригодишен мандат и засега нямаме други намерения, казвам засега", каза още Валери Симеонов.

"В коалицията "Обединени патриоти" сме три различни партии и всяка има своят позиция по различни въпроси и никой не може да ни отнеме правото да си ги защитаваме. Имало е и други такива случаи, вероятно ще има и още", добави той.

Парламентът прие днес на второ четене текстове от т. нар. законопроект за горивата, с който се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците на едро и дребно с нефтени продукти - определен уставен капитал и обезпечение.