Това стана на среща с бизнес лидерите в Силициевата долина снощи, която предхожда ключовата среща на Г20 тази седмица, предаде Ройтерс.

Очаква се сред основните теми да бъде натискът върху валутните политика на Китай и САЩ. Девалвацията не е приемлива стратегия и ние няма да се захващаме с това, каза Гайтнър. Освен това САЩ ще работят усилено да запазят доверието в силния долар. Ройтерс отбелязва, че финансовият сектар, който обикновено се въздържа да коментира валутните курсове, за първи от февруари се позовава на мантрата за силния долар.

В петък индексът на долара достигна 10-месечно дъно спрямо кошница от основни валути. Много развиващи се страни се страхуват, че очакваното наливане на ликвидност от Фед ще отслаби зелената валута.

Страхът от валутната война накара страните да вземат мерки за възстановяване на конкурентоспособността си. Вчера Бразилия в опит да охлади ръста на валутата си, наложи данъци на чужденците, които купуват местни облигации и търгуват с валутни деривати. Икономическият министър на Аржентина Амадо Буду призова останалите страни да се концентрират на създаването на работни места, вместо да търсят конкурентоспособност чрез девалвация.