САЩ обявиха на 8 октомври нови санкции против Иран, които засягат 18 ирански банки, пощадени досега. Санкциите предвиждат и наказания за чуждестранни, неирански финансови институции, които работят с тези банки.

С новите санкции американското правителство постави в черния си списък целия финансов сектор на Иран - на практика откъсват цялата иранска банкова система от международната финансова система.

Тази мярка отразява ангажимента ни да спрем незаконния достъп до американски долари. Санкционните ни програми ще действат, докато Иран не престане да подкрепя терористични дейности и не прекрати ядрените си програми. Ще продължим обаче да даваме възможност за хуманитарни трансакции за подпомагане на иранския народ. Това заяви вчера американският финансов министър Стивън Мнучин, цитиран от Асошиейтед прес.

Европейските страни възразиха срещу тази стъпка, тъй като в резултат на нея техните най-големи банки и други компании ще подлежат на американски наказателни мерки, ако имат бизнес отношения с Иран, което преди беше възможно.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф реагира гневно на новите санкции, наричайки ги "престъпление срещу човечността" във време на глобална криза. "В разгара на пандемията от Ковид-19 американският режим иска да взриви останалите ни канали, по които плащаме за храна и лекарства", заяви той в Туитър. Иранците ЩЕ оцелеят и при тези най-нови жестокости, но заговора за обричането на глад на едно население е престъпление срещу хуманността. Виновниците и онези, които ги упълномощават да блокират парите ни, ЩЕ бъдат застигнати от правосъдието, допълни той.

Зариф пристига днес на двудневно посещение в Китай, само ден след като американското правителство обяви новите санкции.

В кратко съобщение китайското външно министерство обяви само, че министър Зариф е на посещение по покана на китайския си колега Ван И.

Китай е верен съюзник на Иран и остава страна по иранското ядрено споразумение от 2015 г., от което САЩ се изтеглиха и едностранно възстановиха суровите санкции срещу Иран.