В дългосрочна перспектива решението е атомна енергия. Това каза министърът на енергетиката на Румъния Себастиан-Йоан Бурдуя, който се включи онлайн в най-мащабния и успешен форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News.

Днес е вторият ден от тридневното събитие, което започна на 26 юни и ще продължи до петък в конферентните сцени на Sofia Event Center в столицата. По време на форума над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, водят ключовия разговор за утрешния свят.

Румънският министър на енергетиката участва в третата сесия "Енергийна трансформация - поглед в бъдещето", заедно с Ива Петрова - заместник-министър на енергетиката в България, Виктор Парликов - министър на енергетиката на Молдова, Матю Болдуин - заместник генерален директор на Генерална дирекция "Енергетика" в ЕК, Иван Иванов - председател на КЕВР, Карел Крал - главен изпълнителен директор на групата "Електрохолд" България, и Роб Добинс - ръководител на отдел "Международни отношения и управление на активи" в OMV Petrom. Модератор на панела беше Славчо Нейков - председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.

По думите на Себастиан Бурдуя може да има и други видове енергия, но основното трябва да е развитието на атомната енергия, както и инвестиции в батерии за съхранение на енергия.

В краткосрочна до средносрочна перспектива Румъния се е насочила към добива на природен газ.

"За да се ускори енергийният преход, получаваме 18 млрд. безвъзмездно финансиране и още 3 млрд. по други линии. Много е важно как се разглеждат инвестициите. Част от тези пари отиват към производство на природен газ - 4 млрд. за проект в Черно море, който ще направи Румъния най-големият производител на природен газ. Към 2027 г. страната ще произвежда повече, отколкото й е необходима, добави Себастиан Бурдуя.

По думите му развитието на възобновяемите енергийни източници ще продължи и ще се засили, за да стане това, вече има проекти за съхранение на енергия.

Румънският енергиен министър посочи, че страната му развива проекти за съхранение на енергия от 4000 мегавата, като половината ще са в ПАВЕЦ, а другата половина в батерии.

Много се инвестира и в развитието на малките модулни реактори. В началото на 2029 г. се очакват първите малки модулни реактори да заработят. Въглищните централи в Румъния постепенно се закриват и по този начин ще се направи преходът по-плавен и лек, счита министърът на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдуя.

Той обясни още, че идеята е да се ускори зеленият преход и "виждаме, че за това сега има прекрасни възможности. Продължаваме да следим какво правите в България и да работим заедно". 

Като гледам картата Румъния и България са много тясно свързани, това е ситуацията и не може да се промени. Можем да помогнем и на другите държави, които използват ресурс от други все по-неприятелски настроени страни, добави още румънският министър.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.