Коалиционният съвет между управляващите партии ГЕРБ и Обединени патриоти реши да предприеме активна политика за отваряне на нови работни места, като те ще са основно в сектор "Строителство". Това стана ясно от думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов след над 2 часа разговори с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и вицепремиера Томислав Дончев от ГЕРБ.

По сметки на властта 170 000 безработни, но 70 000 са намерили работа, което прави над 100 000, които са излезли на борсата.

"В строителството има голям потенциал за осигуряване на работни места и ще се предприемат мерки за увеличаване на възможността за разширяване на инфраструктурните обекти", обясни Симеонов.

Той изброи - продължава ускорено доизграждане на магистрала Хемус, на пътя Ботевград - Монтана, продължава строителството на тунела Шипка, до две седмици започва да се строи северния обход на град Бургас, който ще изведе трафикът към новопостроения път Сарафово - Слънчев бряг. Продължава и спешен ремонт виадукти и мостове.

Ускорява се ремонтът на над 200 язовира с над 500 млн.лв.

За ВиК обекти ще се дадат около 2 млрд. лв., уточни Томислав Дончев.

Подновяване на действията по санирането обаче е под условие, обсъжда се то да е с 30% участие на етажната собственост.

В заключение вицепремиерът Дончев каза, че се работи и върху усъвършенстване на мярката 60/40, което ще бъде представено тези дни, но се отнася за осигуряване на временна заетост.