Управителят на НОИ Ивайло Иванов очаква в кратки срокове да е факт обещаната от управляващите законодателна промяна, за да няма ощетени от новата пенсионна формула. Това не означава, че хората, които чакат пенсия, ще я получат със забавяне. Пред БНР той обясни какво трябва да знаят и какво да правят бъдещите пенсионери, за да получат по-благоприятен размер на пенсията си:

"Хората, които са подали от 1 януари документи за пенсиониране и очакват да получат пенсия, ако не са доволни, ще могат еднократно в 6-месечен срок да подадат такива документи и да им се преизчисли наново пенсията".

По думите му над 60% от лицата ще получат по-добри условия за пенсиониране по новата формула. Тази формула отчита изцяло приноса на лицата в осигурителната система, посочи той.

Скандалът с намалените пенсии избухна преди месец, когато хиляди хора разбраха, че ще получат много по-малко пари при пенсионирането си.

От тази година влязоха в сила промени, които според последните анализи на НОИ ще ощетят 31% от новите пенсионери тази година. Причината е, че т. нар. "индивидуален коефициент", който участва в пенсионната формула, се изчислява по нов начин. Според новите правила вече не се избират трите най-силни години преди 1997 г., не влиза и доходът между 1997 г. и 1999 г. Вземат се предвид само осигуровките от 2000 г. насам.

Иванов обясни гратисния период до 2023 г. (бел.ред. до тогава хората ще могат сами да избират дали пенсията им да се изчисли по новата или старата формула) с 3-годишната бюджетна финансова прогноза:

"Ако тогава все още има интерес, тази мярка също може да бъде преразгледана - ако някои хора имат претенции за по-дълъг срок".

Управителят на НОИ посочи какво сочат анализите на институцията:

"Има единични случаи на лица, които в годините преди 1997 г. са получавали изключително високи доходи и само за 3 години може да доведе до това, че старата формула да е по-изгодна икономически, за да получават по-висока пенсия. Има лица, които имат 3 години, в които например са получавали в пъти по-голямо възнаграждение от средното за страната - когато имаме такива случаи и те се заложат във формулата, може да се получи така, че лицата да получават по-големи възнаграждения".

"Нямам основания да считам, че и в други поделения на НОИ имаме подобни проблеми като в Силистра", каза още Ивайло Иванов. За период от около 3 години са подадени 200 сигнала до правоохранителните органи. По думите на управителя на НОИ, тези пенсии не са отпуснати, защото се очаква окончателното произнасяне на компетентните органи.

"Не е толкова лесно да се излъже НОИ, но има не малко такива опити", посочи Иванов.

Разходите за болнични нарастват, отчете още той и добави:

"За първите 2 месеца сме изплатили близо 20 млн. лв. повече сравнено със същия период на миналата година. Не искаме да прибързваме със заключението, че това се дължи само на увеличаването на неистински болнични. Тази година имаше много силна грипна епидемия - ние отчитаме и този момент. Нашите функции по отношение на болничните са доста ограничени".

За миналата година похарчената сума за болнични е 550 млн. Заложените тази година са около 600 млн., каза Ивайло Иванов. Според него всички трябва да участват в процеса за ограничаване на болничните листове. В момента и бизнесът не е доволен от това, което се случва, отбеляза той.