Ръководството на държавните мини е отхвърлило оферти за закупуване на нови багери от немски фирми на цени между 28 и 45 млн. лева, а е вложило в рехабилитация само на един стар багер по около 16 млн. лева. Така вместо да купи два нови багера е инвестирано в ремонта на три стари, обясни Цветлин Йовчев, цитиран от БТА.
Заобикаляйки закона за обществените поръчки ръководството на радневските мини е изхарчило за ремонти 1,7 млн. лева. През миналата година са изплатени близо 14 млн. лева за обновяване на гумено-транспортни ленти, а през тази има процедури са още 8 млн. Не се контролира качеството и количеството на въглищата в комплекса, като това се извършва само в ТЕЦ "Енел Марица изток 3", е установила проверката.

Нарушения са установени и на неефективен ремонт на почивните бази на Мини "Марица Изток" през 2008 г. в размер на 10 млн лева и през 2009 година - 8 млн. лева. Някои ремонти са извършвани и по два пъти, е установило разследването на ДАНС. Заплатите в Мини "Марица Изток " са увеличени с еднолично решение, което е довело до нарастване на цената на въглищата, и на електроенергията с 5 до 6 на сто, без одобрение на ДКЕВР. За източването на държавния бюджет давност няма и всички резултати от проверката на ДАНС са изпратени на Главния прокурор, заяви премиерът и добави че иска от председателя на БЕХ Галина Тошева както обяснение за злоупотребите , така и да посочи конкретни виновни длъжностни лица.

По-рано стана ясно, че лидерът на ДСБ Иван Костов и заместник-председателят на партията Иван Иванов са внесли сигнал до вицепремиера Цветан Цветанов, енергийния министър Трайчо Трайков, ДАНС и главния прокурор за множество нарушения в държавните енергийни дружества от комплекса “Марица Изток“. От ДСБ искат провеждането на операция “Чисти ръце“ там и ликвидиране на най-големия октопод в България - енергийният.

Промени в държавните енергийни дружества ще има след завръщането на министър Трайчо Трайков от САЩ, добави премиерът. Общо 2 млрд. и 160 млн. лева са изхарчени, без да ги има в държавния бюджет, каза още премиерът. Утре трябва да платя 65 млн. на инвеститора на "АЕЦ"Белене", 9 млн. лева за бетониране на площадката и още 31 млн. лева на консултанта, каза още министър-председателят.
Бойко Борисов не изключи да бъдат предложени на борсата дялове на държавата в енергийни дружества и уточни, че продажбите могат да се реализират само ако се предложи добра цена.