С промените, които МВнР предлага на МС, в списъка на забранените за продажба обекти, ще бъдат включени обособени части на "Агенция дипломатически имоти в страната" ЕООД /АДИС/- фирмата, която обслужва дипломатически служби и МВнР.

Предложението е качено днес на Портала за обществени консултации на Министерския съвет. Обществените консултации ще продължат до 2 ноември. Самото дружество АДИС е в забранителния списък за приватизация.

Промените в закона са наложителни, след като през септември Агенцията за приватизация и следприватизациоинен контрол продаде Дипломатически клуб "Бояна" , обособена част от АДИС на дружеството "Ексклузив Уеб Дизайн" ЕООД -Стара Загора. Съдружници в "Ексклузив Уеб Дизайн" са 21-годишната Ванеса Тодорова, 24-годишният Йордан Йорданов и неговият 21-годишен брат Димитър Йорданов. Фирмата, с начален капитал три лева, се занимава с уеб дизайн и е била единствената, която е участвала в търга за дипломатическия клуб. Спечелила е с цена 8,5 млн. лева.

Скандалната продажба предизвика спорове възможна ли е продажбата на обособени части от фирми в забранителния списък. Според АПСК сделката е законна, а новите собственици вече са подали декларация за произхода на парите.

Тези обособени части, като резиденции и канцеларии на посолства, намиращи се в различни части на София и предназначени за обслужване от много години на дипломатическите мисии у нас с недвижими имоти, са предназначени за изпълнение на техните функции съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения и Виенската конвенция за консулските отношения, пише в доклада на външният министър.

В капитала на дружеството са включени и гаражи, които се ползват от посолства и дипломатически представителства, както и от културни институти и центрове към дипломатическите мисии. Евентуалната им продажба би довела до проблеми, свързани с обслужване на дипломатическите мисии у нас, тъй като за повечето от тях е важно осигуряването на подходящ охраняем гараж в София, посочва Даниел Митов.

В капитала на дружеството е включен и почивен дом "Златни пясъци", който задоволява социалните потребности от отдих и почивка на служители на МВнР и "АДИС" ЕООД. Традиционно се ползва за организиране на събития на дипломатически мисии и други ведомства. Последно беше проведена конференция на дружество за обединените нации в България на тема: "Модел черноморско икономическо сътрудничество".

Домът е самостоятелно обособен и осигурява добра възможност за сигурността на провежданите мероприятия. Почивният дом се ползва ежегодно за почивни и рекреационни нужди от служители на администрацията на МВнР, както и служители на дипломатически мисии у нас.

Към законопроекта е приложен списък с обособените обекти на "АДИС".