Това посочват на официалната си страница от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Спечелилият търга „Ексклузив Уеб Дизайн“ ЕООД, Стара Загора внесе в срок две декларации - за произхода на средствата по ЗПСК и по смисъла на Закона за мерките срещу изпирането на пари, се казва в съобщение на агенцията от преди два дни.

Дипломатическият клуб "Бояна“ беше продаден като обособена част от Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС). Сделката предизвика скандален отзвук, тъй като тримата собственици на "Ексклузив Уеб Дизайн“ - на възраст от 20 до 24 години, са регистрирали фирмата си с 3 лева уставен капитал, а в публичното пространство се появиха и различни версии затова кой е придобил апетитния имот задкулисно.

На 14 септември говорителят на НАП Росен Бъчваров обяви, че започва проверка на сделката.

НАП е изпратила в АПСК писмо с искане за предоставяне на информация и документи за целия ход на приватизационната продажба, включително и двете посочени декларации. Документите най-вероятно вече са й предоставени.

От АПСК обръщат внимание, че именно НАП е органът, който може да извърши проверката и да направи компетентна преценка. Има четири начина за финансиране на една приватизационна сделка – чрез собствени средства, със заем от юридическо или от физическо лице или с банков кредит. Какво са декларирали от "Ексклузив Уеб Дизайн“ на този етап остава конфиденциална информация.

Най-вероятно е деклариран банков кредит, в което няма нищо незаконно. Отделен и морален е въпросът коя банка отпуска такава голяма сума на трима младежи с фирма с капитал от 3 лв. Ясно е, че те са подставени лица, коментира членът на Надзорния съвет на АПСК Руси Статков пред Mediapool.

Според него ситуацията с приватизацията на Дипломатическия клуб в Бояна е заради празноти в законодателството. Той припомни, че преди време в закона за приватизация е съществувала възможността агенцията да прекратява приватизационни сделки, за които се установи, че купувачите са подставени лица, или не са от обществен интерес.

Сега обаче това не може да стане и Статков коментира, че надзорът на АПСК няма да прекрати процедурата. Причината е, че при одобряването на търга не е било взето предвид становището му, че не е законосъобразна продажбата на обособената част от забраненото за приватизация дружество АДИС, в чиито активи е Дипломатическият клуб.

Председателят на Надзорния съвет на агенцията обаче бил уверил Статков, че ще поиска правен анализ на процедурата за Дипломатическия клуб преди разглеждането на сделката.

Днес по време на парламентарния контрол вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че сделката за Дипломатическия клуб е правно коректна. Той призна, че има проблеми в закона за приватизация и са необходими промени в него, така че да се обявят кои обособени части от фирми от забранителния списък могат да се продават.

Дончев подчерта, че чака резултатите от НАП за проверка на произхода на парите на купувачите на Дипломатическия клуб "Бояна".

Според депутата Мартин Димитров невъзможно е да се продават обособени части от този списък. Това е все едно от забранена за продажба кола да продадеш двигателя, даде пример той.