Това предупредиха експерти от Индонезия - най-големият купувач на зърно в Азия.

Заради наложената вчера в Русия временна забрана за експорт на зърно цените на стоковите борси полудяха и достигнаха над 2-годишен връх.
"Русия, една от най-големите страни - износителки на пшеница, ще наложи временна забрана върху износа на зърнени култури заради рекордно високите температури в страната и сушата", заяви премиерът Владимир Путин, цитиран от световните агенции.

Миналата година Русия изнесе 21.4 милиона тона зърно, а наблюдатели вече предупредиха за рисковете от рязък спад в продукцията тази година заради сушата.

Японското правителство е обезпокоено от действията на международните спекуланти, които изкупуват бързо поскъпващото зърно. Това заяви министърът на земеделието, горите и риболова Масахико Ямада, цитиран от ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.
"Има данни, че спекулативните кръгове сега са почнали да купуват пшеница. Трябва да внимаваме", каза Ямада. Според министъра Япония засега има достатъчно запаси от зърнени храни и няма нужда спешно да попълва резервите си.
"В същото време трябва планомерно да се запасяваме с храни, за да повишим самоосигуряването си", каза той, отбелязвайки лошите метеорологични условия в обширни райони в света.

Япония осигурява сама едва около 40% от необходимите й храни. Площта на обработваемите земи в страната е намаляла с една трета спрямо 60-те години заради по-малкото жители на селата и разширяването на жилищните райони, уточнява ИТАР-ТАСС.

"Уолстрийт Джърнъл" вече съобщи, че цената на пшеницата на международните стокови пазари расте с темпове, невиждани за последните 50 години. От началото на юни досега цените на житото са нараснали с над 60 на сто. Все още обаче не са достигнали абсолютните рекорди за последните няколко години, предаде БНР.

У нас повечето производители задържат зърното в складове, следят качеството му, сортират го и изчакват удобен момент да го продадат на по-висока цена.
Вероятно ще бъде внесена качествена хлебна пшеница от Унгария, за да се подобри брашното за хляб, прогнозира председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов.
Прибраното досега хлебно зърно
е около 600 - 700 хиляди тона (около 70% от засетите площи) и заради лошото време повече количества не се очакват, смята Христов. Според него евентуално поскъпване на хляба с пет стотинки за килограм няма да се почувства от домакинствата.
Министърът на земеделието Мирослав Найденов обаче се закани, че няма да допусне спекула със зърното и хляба.