Това предупреди министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. 
Пред журналисти в Министерския съвет той обясни, че разликата в цената между хлебната и фуражната пшеница е 3-4 стотинки, а в крайната цена на хляба става 5 стотинки.
"Всеки би дал 5 стотинки повече за един хляб, но да е сигурен, че той е направен от висококачествена пшеница", коментира министърът, цитиран от БТА. Той добави, че следващите проверки за качеството на храните ще се насочат към хлебните изделия.
По-рано той обяви, че след млечните изделия започват проверки и на месните.

Хляб, по-скъп от 70 стотинки, е спекула, заяви министърът. Той изтъкна, че хлябът не би трябвало да поскъпне въпреки неблагоприятната година. По думите му реалистичната цена за 1 кг е 1 лв.

Възможно е зърнената реколта да бъде с около половин милион тона по-малко от очакваните около 4 млн. тона, каза още Найденов. За зърнения баланс на България са необходими около 1.8 млн. тона, което означава, че страната разполага с два пъти повече от необходимото, допълни той.

В Северозападна България жътвата върви много добре, а в Южна България се работи, по думите на министъра, нормално. Той посочи, че за някои региони има данни за покълване на житото от около един процент, което, според него, не е значително на фона на по-тежката ситуация в някои други европейски държави като например в Полша.