Министърът бе в Сатовча, където се срещна с тютюнопроизводители и представители на областните структури на аграрното министерство, съобщи БТА.
По-рано днес от Националната асоциация на зърнопроизводителите казаха, че два пъти по-малко хлебна пшеница ще влезе в складовете на зърнопроизводителите тази година в сравнение с миналата. Цените на зърното ще бъдат доста по-високи, а качеството лошо.

Нека да е ясно, ако някой се опитва да спекулира с хляба, с насъщния, няма да се получи, категоричен бе министърът. Според него има достатъчно пшеница, качеството й е задоволително, добро.
"Така че признаци и тенденции за повишаване на цената на хляба или, както се пише, че ще скочи с 30, 50 или не знам колко процента, това е спекула", сигурен е министърът. Той съзря "спорадични прояви" на представители в бранша и се надява, че ще проявят разум, защото, "ако тръгнем по тази плоскост, то ще се обърне срещу тях".

"Много бързо пазарът ще реагира, нека да е ясно, че не само в България се произвежда пшеница. Наистина представителите на държавата в момента наблюдават нещата и ги знаем не по-зле от тях. Нека да бъдат внимателни", посочи министърът.

По думите му, пшеницата се брои като влезе в хамбара, а не като е на полето. "Преброихме я - добре е. Видяха, че не мина номерът с наводненията, почнаха сега със световните борси, но на световните борси и нефтът поскъпна, движение има. Възможно е и тук да има движение, но аз съм го казвал - 25 стотинки приблизителна цена за хлебната пшеница, 50 стотинки по две - лев за килограм хляб. И ако има движение от тази цена, тя трябва да е в рамките на стотинки, но броящи се на едната ръка", каза Найденов.

Той е убеден, че тези въпроси ще бъдат изяснени на утрешната среща с Асоциацията на зърнопроизводителите. Не бива, добави той, да бъдат плашени хората и да се прави кампания с цели страници във вестниците, специални предавания. Това се пробвало всяка година. Номерът е, ако мине, коментира Найденов.

Има рязък скок на цената на пшеницата у нас след поскъпването й на международните пазари, съобщи bTV. Според бранша и борсовите играчи за момента високите цени все още са спекулативни.

Само за 10 дни цената на тон брашно е скочила с над 100 лева и днес се търгува за 610 лева. Расте и цената на пшеницата - тон фуражно зърно се търси на цена от 280 лева, а хлебната пшеница с 20 лева повече. Зърнопроизводителите си обясняват шоковия скок на зърното с провалената реколта в Черноморския басейн.