Чешкият сенатор Лукаш Вагенкнехт пусна жалба в българската прокуратура заради продажбата на ТЕЦ "Варна" и пристанището в морския град, съобщи bTV.

Те бяха част от активите на ЧЕЗ-Прага. Бяха продадени на бившия министър на транспорта Данаил Папазов, а след това купени от компания на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. ЧЕЗ продава централата във Варна на значително по-ниска цена от тази, която е платила преди това, а междувременно са направени и сериозни инвестиции.

Според сенатор Вагенкнехт сделката ощетява чешкия данъкоплатец, тъй като компанията е основно държавна.

"Имаме информация, че при продажбата е имало и други оферти, с по-високи цени. Това означава, че крайната цена не е била най-високата. За нас това е престъпление и затова искаме това да бъде проверено от прокуратурата. Такава жалба внесохме и в Прага", коментира сенаторът.

През юни Папазов обяви, че Доган е платил около 1,4 млн. лева, за да придобие 70% от ТЕЦ "Варна".

"По договор ние придобихме дружеството от ЧЕЗ за 48 500 000 евро. От тях 28 000 000 са банков кредит, а останалите пари са средства, които ЧЕЗ дължеше на ТЕЦ "Варна" и ние влязохме в техния дълг. Кредитът продължава да се връща и към този момент", поясни ексминистърът.