Това каза по БНТ шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, цитиран от БГНЕС. Може веднага да се каже какво гориво е внесено в страната и какво е произведено, допълни още той. Според него, ако бъде променен закона и всички бензиностанции минат под контрола на Митниците и НАП заедно, тогава двете агенции ще си подават една на друга информация и ще се знае колко гориво къде отива и за какво се плаща.

След Великденските празници ще сложим GPS система на всички камиони, които возят оцветено гориво, което е за отопление на сгради със социално предназначение - училища, домове за сираци и др. По този начин ще ограничим до минимум възможните злоупотреби с него, тъй като до сега част от горивото го открихме на други места - около 25%, съобщи още Танов.

При всяко вдигане на акциза на цигарите има спад на потреблението, на физическите обеми. Това е и смисълът на вдигането на акциза в целия Европейски съюз, коментира Танов. Целта е не да се гони увеличаване на приходите, а чрез увеличаване на акциза да се намалява потреблението, да се ограничава тютюнопушенето и до известна степен увеличаване на приходите от акциз, благодарение на по-голямата ставка, обясни той.

Танов посочи още, че в никакъв случай не трябва да има шоково увеличение на акциза и даде пример с Унгария, която преди две години предприема подобна стъпка и по средата на годината правителството е принудено да свали акциза, защото ефектът е обратен. Според данните на Световната банка и на МВФ за страните от Евросъюза, с добро потребление, но не в кризисна година, при увеличаването с 10% на акциза, физическите обеми спадат с 4%. Въпреки кризата от началото на годината влизат повече средствата, отколкото миналата година, обяви директорът на митниците.

Танов обясни, че за февруари 72 млн. лева е спадът в постъпленията от ДДС, тъй като рафинерията “Лукойл” е била в ремонт и няма внос на гориво. Януари и февруари винаги са били месеците с най-ниски постъпления, добави той.

Има 15 % спад на акцизите, след вдигането на акцизите на цигарите. Това пък обяви в Никопол народният представител от Коалиция за България Румен Петков. И на плевенския, и на никополския пазар, се вихри контрабанда споделиха пред мен граждани и очевидци, казва Петков. Вероятно става дума за организирана контрабанда и не съм далече от мисълта, че каналите се организират и стопанисват от държавата. Същата тази държава, която очаква постъпления от този вид налог в хазната, отбелязва депутатът.