Билет срещу 1 стотинка в Търговище счупи всички рекорди по цена за превоз в градския транспорт, съобщава Нова телевизия.

Става дума обаче само за линия 11, която пътува през празничните дни от кв. "Запад" до гробищния парк. Пътниците по нея ще плащат една стотинка, вместо 1 лев, както досега.

Причината е обществена поръчка и много желаещите да участват в нея. Повечето автобусни линии в Търговище вече са с нови по-ниски цени.

Най-осезаемо е намалението на билета за градските линии № 10 и № 4, които са и най-често ползвани. Там билетчето ще струва 30 ст., вместо досегашните 1.20 лв.

"Аз не знаех. Просто като се качих в градския транспорт ми казаха, че това е цената. Учудих се. Много евтино ми се струва, защото преди 1.20 лв. беше много скъпо за този град", каза постоянно пътуващата по линията Таня Николова.

Други линии, дори тези до близките населени места, също са със значително намаление.

Община Търговище започнала подготовката за обществената поръчка през миналото лято. Тя включва 28 автобусни линии.

"Поради големия интерес има такива по-атрактивни за тях линии, където участват по 5-6-7 участника и те свалят цената. Поръчката е най-ниска цена. И наистина има такива аномалии, където цената е много ниска", заяви кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

Договорите са сключени за срок от 5 години. По линиите с най-ниски цени обаче има обжалване на поръчката и там контрактите са за една година.