България и Турция са се договорили в бъдеще да бъде обсъден въпросът как да се улесни процедурата за издаване на визи за турските туристи, които посещават страната ни. Това стана ясно, след третото заседание на смесения Българо-турски комитет по туризъм, на който София е домакин. На него участваха представители на българското Министерство на туризма и на Министерството на културата и туризма на Турция. 

На срещата ръководителите на двете делегации са обсъдили развитието на двустранното сътрудничество в туризма и необходимите действия и мерки за възстановяването на сектора в двете държави след пандемията. Страните са постигнали споразумение да насърчат двустранния туристопоток и да предоставят на всички заинтересовани необходимата информация, свързана с изискванията за осъществяване на безопасно пътуване в двете страни. 

Държавите ще продължат да работят заедно и за развитието на туристически подотрасли като зимен, морски, СПА, здравен, културно-исторически, круизен, селски туризъм и др. Протоколът от заседанието е бил подписан в присъствието на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и турския ѝ колега Мехмет Ерсой. 

"За нас е важно като регион на Балканите да привличаме туристи, гарантирайки тяхната сигурност, безопасност и развлечения", заяви по-късно Николова на съвместен брифинг с турския си колега. Туристическите пътувания от Турция в България през 2020 г. са близо 300 000, като има спад от 50 на сто спрямо 2019 г, отбеляза министърът, като изтъкна, че е това е обяснимо с ефектите от пандемията. 

За турските граждани най-популярните дестинации са българските погранични райони, Столична община, планинските курорти, морските ни центрове. За българските граждани Турция пък остава номер едно пазар за изходящ туризъм, каза министър Ерсой и допълни, че през 2019 г. са регистрирани над 1,6 млн. пътувания на българи там. 

"В подреждането на чуждестранните гости на Турция българите често са част от челната тройка. Това обуславя редовните ни контакти и приоритизирането на този пазар", изтъкна още вицепремиерът. По думите ѝ южната ни съседка е в челния списък на най-големите партньори на България както по отношение на вноса и износа, така и по отношение на преките чуждестранни инвестиции. Тя посочи още, че стокообменът между двете държави в период на най-интензивно развитие достига 5 млрд. долара. А според Ерсой пандемията ще продължи и през 2021 г., както и частично през 2022 г. Въпреки това като цел той си поставя стокооборотът между двете държави в близките години да достигне 10 млрд. евро. 

Турция е първата страна в Европа, която започна да прилага сертификация за безопасен и сигурен туризъм и ръстът на броя на туристите през 2020 г показва добри резултати, пък припомни турският министър. Той посочи, че в рамките на тази система за сигурен туризъм гостите се трансферират директно от летищата до хотелите, ресторантите и резултатът се вижда в ръста на туристите от България, като в момента страната ни е на второ място като източник на туристи, посетили Турция.

"Убеден съм, че тенденцията за значителен спад в туристическия поток между България и Турция ще бъде преодоляна след отминаване на опасността от COVID-19", пък каза министър-председателят Бойко Борисов, който също се срещна с турския министър на културата и туризма.

Министър Ерсой е в страната ни по покана на вицепремиера Николова. След срещата, двамата са посетили Националния исторически музей. Акцент в обиколката е било Панагюрското златно съкровище, което Мехмет Ерсой е определил като любопитен артефакт, който "заслужава всеки да го види".