Това каза Венета Маркова, началник отдел "Концесии" в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, предаде БТА. Министерството представи стратегията си за развитие на транспортната инфраструктура.

На концесия ще се предоставят обекти от железопътната, пристанищната и летищната инфраструктура, предвижда стратегията. От концесионирането на обектите се очакват повече от 1 млрд. лв. приходи в бюджета през следващите години, обявиха от министерството.
Камен Кичев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, уточни, че приходите ще дойдат от инвестиции при изграждането на обектите, които ще бъдат дадени на концесия.

На концесия ще бъдат отдадени пристанищата в Бургас, Варна, Русе и Видин, както и пристанищният терминал в Лом, обяви заместник-министърът. Стратегията предвижда и концесиониране на летищата в Пловдив, Горна Оряховица, Стара Загора, Русе. В програмния документ заляга и изграждане на карготерминал на летище София, който да бъде построен от концесионер. На концесия ще бъде отдаден и карготерминалът на летище Пловдив.

Летище София е много печеливш обект и няма необходимост да бъде отдавано на концесия, обясни заместник-министърът. От обектите, които ще бъдат отдадени на концесия, печеливши са единствено пристанищата във Варна, Русе и Видин, посочи Кичев.
Централната жп гара в София и гарата в Подуяне ще бъдат концесионирани в комплект, обявиха от министерството.

Най-скоро да бъде отдаден на концесия терминал 2 А на пристанище Бургас, който вече е в експлоатация, надява се Кичев.