Това заяви във Велико Търново днес министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Там той участва в дискусия за технологичните паркове.
Има натрупано недоверие и рефлекс на бизнеса, че това, което може да му гарантира успех на пазара, задължително трябва да е от Европа, допълни министърът.

Парите от Европейския съюз не са благотворителност, те трябва да се усвоят чрез добре подготвени проекти, добави още той.

Томислав Дончев заяви, че в страната ни съществуват около 15 звена, които се наричат високо-технологични паркове, но на практика такъв парк у нас все още няма. Според него много по-ценно за бизнеса е, вместо държавата да инвестира в някоя сфера, да намали някой данък. Тук говорим за две, а не за една идея, заяви Томислав Дончев. Едната е създаване на високотехнологичен парк, а другата е структура, която предлага консултантски услуги.
Дончев съобщи, че идеята за такъв център е възникнала още преди половин година, че тогава са намерили земя, както и компании за съфинансиране, но идеята не се е реализирала.
Такава скъпа структура, която изисква много ресурси, не би обслужвала само местни интереси. Без участието на бизнеса идеята категорично не може да се реализира, заяви Томислав Дончев.